11 lucruri mai puțin știute despre Mărțișor și 1 martie

marțișor-1-martie

Pe 1 martie este vremea bucuriei, sărbătoarea primăverii și ziua când sărbătorim Mărțișorul. Deși este una dintre cele mai iubite sărbători de peste an, există lucruri mai puțin știute despre Mărțișor și 1 martie.

11 lucruri mai puțin cunoscute despre Mărțișor și 1 martie:

1. Mulți spun că mărțișorul este o tradiție 100% românească, dar se pare că și bulgarii sărbătoresc această zi. Unii sunt de părere că obiceiul împletirii, dăruirii și purtării șnurului alb-roșu a fost împrumutat de popoarele vecine, de lângă noi, datorită frumuseții acestei tradiții. Realitatea arată însă că, Mărțișorul se sărbătorește, pe 1 martie, de unde începe România, din Maramureș și Bucovina de Nord, până în Bulgaria și la granița cu Grecia.

2. Mărțișorul este o sărbătoare atât de veche încât i s-a uitat și vârsta. Cert este că, în urmă cu 8.000 de ani, oamenii sărbătoreau ziua de 1 martie și sosirea primăverii prin practici agrare.

3. Românii sărbătoreau 1 martie, care se numea după Zeul Marte, cel care era responsabil cu ocrotirea câmpului, al turmelor. El reprezenta renașterea naturii.

4. Dacii purtau la gât mărțișoare confeționate din pietricele albe și roșii. De exemplu, se spune că cele două culori ale șnurului pe care îl dăruim de 1 martie, nu sunt alese la întâmplare. Culoarea albă semnifică înțelepciunea și capacitatea de a raționa ale bărbatului, iar roșul simbolizează dragostea și vitalitatea femeilor. Împletirea celor două culori simbolizează unirea spiritului feminin cu cel masculin.

5. Se spune că este bine ca șnurul de Mărțișor și 1 martie să fie înnodat la capăt, pentru a elimina/îndepărta energiile negative din jurul nostru.

6. Dacii considerau aceste mărțișoare ca fiind amulete și credeau că au puteri de protecție solară, că aduc frumusețe și fertilitate. Ei le purtau până când înfloreau copacii. Apoi, își puneau o dorință și le atârnau de crengile unui pom tânăr.

7. Conform crendinței populare, că cel care dăruiește un astfel de obiect ia un pic din frumusețea și seninătatea primăverii, iar cel care îl primește va avea primăvara în suflet, tot anul.

8. De asemenea, se crede că mărțișorul trebuie purtat mai multe zile, între 1 și 9 martie, pentru a ne aduce noroc.

9. În Bulgaria sărbătoarea de 1 martie se numește Martenița și în această zi chiar și animalele primesc câte un marțișor.

10. În Rusia, sărbătoarea revenirii primăverii este pe 8 februarie și se numește Maselnița.

11. Cel mai lung șnur de martișor din lume a fost realizat în SUA, de 2 designeri români. Acesta a avut o lungime de 584,6 metri și la realizarea sa s-au folosit pietre de jad, agat, coral roșu, perle și cristale.

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: