Colaborare istorică în favoarea tuturor artiștilor din România! Află detalii

Colaborare istorică în favoarea tuturor artiștilor din România

Colaborare istorică în favoarea tuturor artiștilor din România! Pentru prima dată, organismele de gestiune colectivă își unesc forțele cu O.R.D.A. (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), instituție guvernamentală, în sprijinul a peste 19.000 de artiști și titulari de drepturi, ce reprezintă cea mai mare parte a sectorului cultural (artişti interpreţi, compozitori, textieri, regizori, scenarişti, case de discuri, artişti vizuali, producători, scriitori).

Colaborare istorică în favoarea tuturor artiștilor din România

Punctul de plecare a fost propunerea de suplimentare a veniturilor din drepturi de autor și drepturi conexe, lansată de MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans, împreună cu directorul general al CREDIDAM, Mihai Cernea, și O.R.D.A., prin directorul general, Mario de Mezzo, propunere ce a fost înaintată președintelui României, prim-ministrului, viceprim-miniştrilor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene și, mai ales, Ministerului Culturii și U.M.P.

Colaborare istorică în favoarea tuturor artiștilor din România. Ce spune directorul O.R.D.A.

Colaborare istorică în favoarea tuturor artiștilor din RomâniaAceastă inițiativă este singura care vizează direct artistul persoană fizică, după îndelungi dezbateri cu reprezentanții ministerelor, în vederea conturării unei scheme de ajutor de stat care să acopere cât mai echitabil nevoile sectorului cultural.

Prin această propunere, artiștii ar fi îndreptățiți să primească o compensare, prin suplimentarea veniturilor din drepturi de autor și drepturi conexe, având în vedere că din sursa ambiental, colectările au scăzut cu până la 40%. Scăderile nu au încetat să apară nici în ceea ce privește colectarea din TV și Radio. Mai mult decât atât, drepturile de autor au rămas singura sursă palpabilă pentru majoritatea artiștilor, având în vedere că nu au putut performa de aproape un an.

Propunerea a fost susținută în masă de peste 3.000 de artiști și de organismele de gestiune colectivă CREDIDAM, VISARTA, DACIN SARA, ARAIEX, UCMR-ADA, UPFR, UNART, PERGAM, ADPFR și O.R.D.A., aceasta fiind prezentată și public, în cadrul celei de-a cincea ediții a conferinței Cesiune pe Pasiune, organizată de către MUZE și O.R.D.A. Simulările prezentate de organismele de gestiune colectivă vizează un număr de peste 19.000 de beneficiari ai acestor fonduri, deși, în luna noiembrie, niciunul dintre aceștia nu era eligibil pentru schema de ajutor de stat.

La solicitarea directorului general al O.R.D.A., Mario De Mezzo, organismele de gestiune colectivă, prin care ar urma să ajungă banii către artiști, au conchis că partea de costuri administrative va fi cât se poate de mică, organismele de gestiune colectivă fiind simpli administratori, nefiind beneficiari ai acestei scheme de ajutor de stat, dedicată artiștilor.

Colaborare istorică în favoarea tuturor artiștilor din România,,Mă bucur că proiectul iniţiat de MUZE şi susţinut de O.R.D.A. a fost acceptat de Ministerul Culturii. Îi mulţumesc ministrului Bogdan Gheorghiu pentru deschiderea pe care a avut-o faţă de această iniţiativă şi pentru că a decis să sprijine şi artiştii la nivel individual în această perioadă grea, în care sectorul cultural a fost puternic afectat de pandemia de SARS-CoV-2.” – Mario De Mezzo, directorul general al O.R.D.A.

 

“Sperăm că, în urma discuțiilor, în care am apărut și noi, artiștii, impresarii, tehnicienii și toată lumea care participă la viața artistică, să se înțeleagă că trebuie să primim cu toții compensații imediate și echitabile. Altfel, nu putem vorbi de relansare, dacă nu supraviețuiește cea mai mare parte a sectorului cultural.” – Mihai Cernea, directorul general al CREDIDAM

,,Pentru noi, ecuația fost foarte simplă: fără artist nu există artă, nu există cultură, or fără cultură nu poate exista nici schemă de ajutor pentru sectorul cultural. Mă bucur să văd că eforturile atâtor artiști nu sunt în van și sunt pur și simplu copleșit de mobilizarea de forțe pe care O.R.D.A., organismele de gestiune și alte asociații importante, precum ALIS, au făcut-o în sprijinul artiștilor. Salut și deschiderea și dinamica U.M.P. în a promova această măsură și nu pot decât să sper că nu mai există alte piedici în a ajuta artiștii.” – Răzvan-Adrian Ailenei, președintele MUZE

Întreaga conferință poate fi urmărită aici: https://fb.watch/3M_71E4GAh/

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor

MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: