

Tort profiterol de Dragobete! Dacă ți-ai propus să petreci 24 februarie acasă, alături de jumătatea ta, să pregătiți o cină romantică, îți oferim o idee de desert cu care poți să-l dai pe spate!
De Dragobete, poți face tort profiterol
Tort profiterol. Rețetă.
“Pentru choux-uri: 40 ml lapte, 40 ml apa, 30 g unt, 60 g făină, 2 ouă.
Punem laptele, apa și untul într-o cratiță pe foc, când începe să fiarbă adăugăm toată făină dintr-o dată și amestecăm bine. Oprim focul și lăsăm compoziția să se răcorească puțin apoi adăugăm primul ou și încorporăm bine cu un mixer sau cu țelul, când primul ou este încorporat complet adăugăm și cel de-al doilea ou.
Facem grămăjoare pe o foaie de copt și dăm la cuptor preîncălzit la 200 g pentru 10 minute și apoi scădem temperatura la 170 de g și mai coacem 15 minute până se rumenesc frumos.
Tort profiterol. Crema pentru choux
100 g ciocolată neagră, 100 ml smântână pentru frișcă, 100 g mascarpone.
Punem smântâna pentru frișcă cu ciocolata pe foc și amestecăm continuu până se topește toată ciocolata. O lăsăm la frigider la răcit 1 oră apoi o transferăm într-un bol de mixer și mixăm puțin, apoi adăugăm și mascarpone și mai mixăm până la omogenizare.
Cu această cremă umplem choux-urile! Aceastea se pot face cu o zi înainte de a face tortul pentru a va fi mai ușor!
4 ouă, 150 g zahăr, 120 g făină, 30 g cacao, 3 lg ulei
Ouăle cu zahărul se mixează până se triplează în volum, apoi cu o spatulă încorporăm uleiul și făina și dăm la cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 35-40 minute.
5 gălbenușuri, 200 g zahăr, 2 lg făină, 7 g gelatină, 500 ml lapte, 1 păstaie de vanilie, 150 ml frișcă lichidă
Gălbenușurile cu zahărul se amestecă, apoi punem făina și omogenizăm, adăugăm și laptele în care am pus semințele de la păstaia de vanilie. Dăm la foc și mestecăm continuu până se îngroașă. Punem gelatina la hidratat și după ce am oprit focul adăugăm gelatina.
Lăsăm la răcit și între timp mixăm frișca.
Încorporăm totul cu un tel.
Montare tort profiterol:
În formă în care am copt blatul de tort punem prima foaie de blat, o însiropăm cu sirop din apa cu zahăr, compot, ce ne place.
Adăugăm jumătate din cremă și punem choux-urile, apoi adăugăm cealaltă jumătate de cremă și ultima foaie de blat însiropată.
Lăsăm peste noapte la frigider și apoi scoatem inelul de la tava de copt.
Îmbrăcăm tortul în cremă din 150 g mascarpone, 1500 g frișcă și 50 g zahăr pudră.
Putem orna după preferință cu choux-urile rămase sau putem face o glazură de ciocolată din 100 g ciocolată și 100 ml frișcă!”, spune Ștefana Vasilache pentru doinitaoancea.ro.
Foto: Facebook Stefana Bakes