İmam Bayıldı A leșinat Imamul – rețeta turcească de vinete umplute la cuptor

imam-bayildi-vinete-umplute-la-cuptor

I se spune İmam Bayıldı A leșinat Imamul și este un preparat tradițional turcesc cu adevărat delicios. Practic, nici nu te-ai gândi că există o specialitate “de post”, care să nu aibă carne, dar să fie atât de savuroasă.

İmam Bayıldı A leșinat Imamul este celebra, în Turcia și în întreaga lume, datorită gustului, numelui și a poveștii din spate. Numele s-ar traduce „Imamul a leșinat” și există două două legende ale acestui preparat. Prima spune că imamul (clericul turc) ar fi leșinat de plăcere, după ce a gustat pentru prima dată din această delicatesă. A doua variantă, povestește că imamul ar fi leșinat, când a aflat că soția a consumat mult ulei de măsline (scump, la vremea respectivă) pentru prepararea mâncării din fața sa.

Lăsând la o parte legenda, İmam Bayıldı “A leșinat Imamul” chiar este bun. Bun de te leșină!

Ingrediente rețetă turcească İmam Bayıldı A leșinat Imamul

  • 2 vinete potrivite;
  • 2 cepe medii;
  • 1 ardei gras;
  • 2 căței usturoi;
  • 3 roșii mari;
  • 100 ml suc roșii;
  • sare și piper după gust;
  • 80 mililitri de ulei măsline;
  • sucul de la o jumătate de lămâie;
  • 1 linguriță de za’atar, condiment turcesc;
  • pătrunjel verde;
  • 1 roșie mica pentru décor.

Preparare İmam Bayıldı A leșinat Imamul, vinete umplute gătite în stil turcesc

Vinetele se curăța cu un curățător de legume, o fâșie da, una, nu, pentru se se obține un aspect vărgat. Se pun într-un castron în care am turnat 1 litru de apă rece, o lingură de sare și am stors zeama de lămâie. Vinetele se lasă 45 de minute, în castron, acoperite cu un capac.

Între timp se taie ceapa în felii subțiri, ardeiul gras și roșiile, în cuburi mici, usturoiul se zdrobește și verdeața se toacă mărunt.

După cele 45 minute, scoatem vinetele și le uscăm cu prosoape de hârtie. Într-o tigaie potrivită, punem uleiul la încins și prăjim vinetele pe toate părțile.

Le scoatem direct în vasul de copt, despărțim cu o lingură de o parte și de alta miezul vinetelor, pentru a putea să le umplem mai târziu. Dacă vinetele sunt mari, grase, se pot tăia pe jumătate și curăța de o parte din miez.

Punem la călit ceapa și usturoiul, la foc mic, pentru circa 10 minute. Ulterior, adăugăm ardeiul și călim în continuare. Dregem cu sare și piper și adăugăm roșiile tăiate cuburi și câteva linguri de apă. La sfârșit, se presară pătrunjelul tocat mărunt și za’atar și se mai fierbe totul încă 10 minute.

Se umplu vinetele cu compoziția rezultată. Separat, din 100 mililitri de suc de roșii și tot atâta apa, se prepară un sos care se adaugă în tava de coacere, unde sunt așezate vinetele. Se introduce la cuptorul preîncălzit la 180°, timp de 45 min. Opțional, deasupra vinetelor se pot pune câteva feliuțe de roșii.

Când este gata, İmam Bayıldı A leșinat Imamul se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se decorează cu o ploaie de pătrunjel proaspăt tocat.

Poftă bună și să ne spui cum ți-a ieșit!

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: