Nivel crescut de zahăr în sânge în sarcină, pericol pentru mamă și copil

Nivel crescut de zahăr în sânge în sarcină, pericol pentru mamă și copil. În timpul sarcinii, viitoarea mămică poate observa cum fiecare parte a corpului se transformă. Unele modificări sunt mai vizibile, precum creșterea în greutate sau picioarele umflate, iar altele au loc în corp, precum fluctuațiile nivelurilor de hormoni. Un exemplu semnificativ este nivelul de zahăr din sânge.

nivel crescut de zahar in sange

Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, corpul schimbă modul în care produce și folosește insulina, un hormon care ajută zahărul din alimentele pe care le consumi să pătrundă în celulele organismului, astfel încât să poată fi folosit ca un combustibil. Modificările normale ale acestui proces vor face ca nivelul zahărului din sânge să fluctueze. Un nivel de zahăr din sânge prea crescut sau prea scăzut poate provoca probleme atât pentru făt, cât și pentru viitoarea mamă.

Modificările încep devreme și continuă pe tot parcursul sarcinii

„În primul trimestru, corpul folosește insulina mai eficient, astfel încât nivelurile de zahăr din sânge (glucoză) sunt mai mici decât în mod normal, deoarece atât placenta, cât și copilul folosesc glucoza pentru a crește.

În al doilea și al treilea trimestru, încep să apară alte modificări importante. Hormonii produși de placentă încep să provoace rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că insulina nu este la fel de eficientă pentru a introduce zahăr în celulele tale”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Acest lucru face ca nivelul zahărului din sânge să crească după masă și, deși acest lucru oferă fătului în curs de dezvoltare o cantitate constantă de combustibil și substanțe nutritive, această schimbare poate determina uneori apariția diabetului la mamă – numit diabet gestațional.

nivel crescut de zahar in sange

Cum afectează nivelul crescut de zahăr în sânge sarcina?

Diabetul devine din ce în ce mai frecvent în timpul sarcinii. Până la 10% dintre femei suferă de diabet în timpul sarcinii. Deși majoritatea femeilor care suferă de diabet în timpul sarcinii au forma gestațională, este posibil să se dezvolte alte tipuri de diabet. Dacă diabetul este diagnosticat în primul trimestru de sarcină, atunci va fi probabil diabetul de tip 2.

Dacă o femeie este expusă riscului de a dezvolta diabet, atunci va fi supusă, în mod normal, unui test de diabet gestațional în timpul primei sale vizite prenatale. Factorii de risc pentru diabetul gestațional includ:

  • Supraponderalitatea
  • A avea un părinte sau un frate cu diabet zaharat
  • Apariția diabetului gestațional sau rezistență la insulină în trecut
  • Nașterea anterioară a unui copil cu o greutate mare (peste 9 kilograme)
  • Stare de sănătate instabilă, boli de inimă, tensiune arterială crescută sau colesterol ridicat
  • Inactivitatea fizică

„Diabetul gestațional nu este, de obicei, diagnosticat decât în ​​al doilea sau al treilea trimestru. Dacă nu sunt prezenți factori de risc pentru diabet, atunci se face un test oral de toleranță la glucoză între săptămâna 24 și 28 de sarcină. Dacă nivelul zahărului din sânge rezultat este de 190 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau mai mare, atunci există diabet gestațional”, adaugă dr. Iștoc.

nivel crescut de zahar in sange

Importanța monitorizării și gestionării zahărului din sânge

Dacă ai orice tip de diabet, este important să-ți urmărești nivelul zahărului din sânge pentru a te asigura că nu este prea mare sau prea scăzut. Montirozarea permanentă va ajuta la prevenirea problemelor.

nivel crescut de zahar in sangeFemeile cu diabet gestațional vor fi încurajate să își verifice nivelul zahărului din sânge de patru ori pe zi – o dată dimineața și apoi la două ore după fiecare masă. Dacă alimentația și exercițiile fizice aduc nivelul glicemiei aproape de limita normală, atunci probabil că se va reduce efectuarea testului la două ori pe zi. Dar dacă modificările stilului de viață nu țin diabetul sub control, atunci ai putea avea nevoie de injecții regulate cu insulină.

Insulina este prima linie de tratament pentru diabet în timpul sarcinii, întrucât insulina nu traversează placenta. Deoarece rezistența la insulină crește în al doilea și al treilea trimestru, doza de insulină poate fluctua.

În timpul travaliului și al nașterii, rezistența la insulină va scădea rapid. Pentru o femeie care ia insulină, această schimbare poate duce la nevoi diferite de insulină în timpul travaliului și post-partum. Dacă dezvolți diabet gestațional, vei avea nevoie de un alt test de toleranță la glucoză pe cale orală la 4-12 săptămâni după naștere, pentru a determina dacă diabetul a dispărut.

O femeie care are diabet gestațional are un risc mult mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, deși modificările stilului de viață, inclusiv alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată, pot reduce acest risc.

Foto: Arhivă personală / pixabay.com / StockSnap

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: