Astăzi este “Blue Monday/Lunea albastră”, cea mai deprimantă zi din an. Specialiștii din România nu cred în ea și o consideră comercială

Astăzi, luni, 18 ianuarie, este “Blue Monday/Lunea Albastră”, cea mai tristă zi din an. Data sa nu este fixă și este calculată astfel: este cea de-a treia zi de luni, din ianuarie. Specialiștii din România nu cred în această teorie și spun că ea minimizează tulburările serioase, cum ar fi depresia.

În această zi, specialiștii spun că există mai mulți factori care ne pot întrista și schimba starea de spirit: vremea, datoriile și timpul scurs de la Sărbători.

Teoria îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall și a fost lansată în urmă cu un deceniu și jumătate. Specialistul a făcut calcule matematice și a ajuns la concluzia că astăzi, oamenii sunt mai triști ca în orice altă zi a anului.

Motivele ar fi: vremea, care este mult mai mohorâtă, temperaturile scăzute ale zilei, lipsa motivației, melancolia după Sărbători și distanța lungă până la vacanțe. La toate acestea, se adaugă faptul că mulți oameni urăsc, oricum, zilele de luni.

Explicația are la bază și date de specialitate, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este și ziua când la nivel mondial sunt raportate cele mai multe cazuri de insomnii.

În plus, soarele nu prea își face apariția în această zi, iar frigul amplifică starea de disconfort și îngreunează realizarea obiectivelor.

Nici din punct de vedere financiar situația nu este roz. Această perioadă din an vine după perioada Sărbătorilor, când s-au făcut cheltuieli mari și veniturile sunt afectate, pentru că nu există încasări.

Bineînțeles, când a fost lansată acestă teorie, în lume nu exista COVID 19, iar viețile noastre își urmau cursul firesc. Obișnuiți între timp cu statul în casă și lipsa planurilor de vacanță, în 2021, oamenii s-ar putea să nu resimtă efectele lui Blue Monday/ Lunea Albastră.

Dacă resimțiți însă o stare de tristețe, puteți să o depășiți prin conștientizare. Gândiți-vă că mai sunt 41 de zile până la debutul primăverii calendaristice și că pe 18 iunie 2021 vom sărbători cea mai fericită zi a acestui an, conform aceleiași teori a psihologului britanic.

În plus, psihologul clinician și psihoterapeutul Cătălina David ne liniștește și spune, pentru www.doinitaoancea.ro, că specialiștii nu cred în teoria Blue Monday.

Psiholog Cătălina David: “Nu există niciun studiu științific despre “Blue Monday/ Lunea Albastră”

“Nu există niciun studiu științific care să susțină că a treia zi de luni, din ianuarie, cunoscută drept “Blue Monday/ Lunea Albastră”, ar fi cea mai depresivă zi din an.

Mai mult, sunt specialiști care cred că o astfel de etichetă comercială pentru o problemă atât de serioasă, cum este depresia, ar avea efecte negative asupra felului în care percepem această tulburare. Ea pare că ar minimiza și trivializa această problemă serioasă de sănătate.

Felul în care a fost stabilită “formula” acestei zile, ținând cont de aspecte precum vremea, nivelul datoriilor, timpul trecut de la Crăciun, încălcarea obiectivelor stabilite la intrarea în Noul An, etc, nu are nimic de-a face cu criteriile științifice de diagnostic a unui episod depresiv.

Este evident, faptul că, în luna ianuarie, soarele este mai puțin prezent în viețile noastre și stăm mai mult prin case. De asemenea, este foarte adevărat că nu avem sărbători sau vacanțe la orizont, că suntem ceva mai strâmtorați financiar, după cheltuielile din decembrie. Toate acestea nu reprezintă niciun motiv de bucurie pentru niciunul dintre noi și chiar pot agrava stările depresive sau anxioase.

Ca psiholog, voi folosi acest prilej să reamintesc în ce constă depresia și faptul că se poate vindeca, dacă persoana afectată apelează la ajutor de specialitate.

Așadar, conform ultimului DSM, “Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale”, tulburarea depresivă majoră constă în cinci sau mai multe din următoarele simptome, observate aproape zilnic, în ultimele 2 săptămâni, care reprezintă o modificare față de felul în care se simțea/se manifesta persoana înainte:

– dispoziție depresivă în cea mai mare parte a zilei, indicată fie de persoana în cauză (“Mă simt trist”), fie de cei apropiați (“Pare trist);

– scăderea semnificativă a interesului sau plăcerii pentru aproape toate activitățile;

– scădere/creștere în greutate semnificativă, neintenționată;

– insomnie sau hipersomnie;

– agitație sau lentoare psihomotorie;

– oboseală, lipsă de energie;

– sentimente de inutilitate sau de vinovăție excesivă, nejustificată;

– scăderea capacității de gândire sau de concentrare ori de luare a deciziilor;

– gânduri recurente de moarte, ideație suicidară.

De asemenea, e important de spus că aceste simptome vor cauza deteriorări semnificative în funcționarea socială, profesională, familială etc, în cazul unui episod depresiv major.

Dacă simțiți aceste simptome, este nevoie să le vorbiți celor apropiați despre schimbările resimțimtite și să cereți ajutor de specialitate de la un psihiatru sau psiholog. Depresia se poate vindeca, simptomele se pot ameliora, viața poate fi din nou mai ușoară, însă pentru aceasta este nevoie să fie în primul rând recunoscută suferința și tratată cu seriozitate.

Dacă ar fi vorba despre o fractură la mână, să zicem, pentru a beneficia de tratamentul potrivit, pentru ca mâna să fie din nou funcțională, primul pas ar fi să mergeți la doctor. Doar pentru că nu se vede la fel de clar ca o fractură, nu înseamnă că depresia nu poate produce daune!”, a explicat Cătalina David, psiholog clinician și psihoterapeut.

Foto pixabay

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: