Histerectomia: 7 sfaturi de la un medic ginecolog după această intervenție

Histerectomia: 7 sfaturi de la un medic ginecolog după această intervenție! Histerectomia este procedura chirurgicală de extirpare a uterului. Aceasta se realizează în urma dectectării mai multor afecțiuni precum: afecțiuni cronice, anumite tipuri de cancer sau infecții puternice. Histerectomia poate fi simplă, cu păstrarea ovarelor, sau poate fi însoțită de anexectomie (îndepărtarea ovarelor, ceea ce înseamnă automat intrarea la menopauza).

După o astfel de intervenție (îndepărtarea uterului și a ovarelor), un stil de viață sănătos nu mai este o opțiune – devine o necesitate. Organismul se schimbă, iar transformările încep să apară: creșterea în greutate, insomnii, dezechilibru emoțional. Toate acestea se întâmplă în urma destabilizării nivelurilor de hormoni.

Histerectomia Dr. Silviu Istoc

Vestea bună este că adoptând o alimentație echilibrată, făcând exerciții fizice și încercând reducerea stresului, poți trece fără probleme peste o intervenție de histerectomie (cu sau fără îndepărtarea ovarelor). Dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital are pentru tine o serie de sfaturi de care ar trebui să ții cont după o intervenție de histerectomie.

Histerectomia – ce trebuie să știi?

Îmbină activitatea fizică cu odihna.

„Mersul pe jos este una dintre cele mai bune modalități prin care organismul se recuperează și se vindecă. Începe treptat, ascultându-ți întotdeauna corpul. Este posibil să resimți o oboseală mai accentuată decât înainte de operație și poate fi necesar să faci pauze sau chiar reprize de somn pe tot parcursul zilei”, afirma dr. Silviu Istoc.

Nu ridica greutăți mari.

Dacă intervenția a fost laparoscopică, poți ridica orice după 2 săptămâni, nu sunt restricții. Dacă însa a fost nevoie de tăietură la nivelul abdomenului, evită să ridici obiecte cu o greutate mai mare de 20 de kilograme sau să-ți încordezi peretele abdominal timp de cel puțin șase săptămâni. Nu numai că vei prelungi durata de recuperare, dar îți vei pune în pericol sănătatea.

Renunță la șofat imediat dupa operație.

Din cauza procedurii și a medicamentelor pentru durere, poți resimți disconfort în mișcările bruste ale picioarelor,iar timpul de răspuns poate fi mai lent. De aceea, este recomandat să eviți conducerea mașinii timp de cel puțin două săptămâni.

Adoptă o alimentație echilibrată.

O alimentație bine echilibrată este importantă pentru o stare generală de sănătate grozavă, mai ales atunci când se pune problema unei recuperări în urma unei intervenții chirurgicale. 8-10 pahare de apă pe zi și nutriție bazată pe proteine, fibre și grăsimi sănătoase, cum ar fi nuci, semințe și ulei de măsline este ideală. Creșterea aportului de fibre te va ajuta, de asemenea, împotriva problemelor de constipație care pot apărea.

O igienă riguroasă este impetuos necesară.

Îngrijirea corectă a locului operației va grăbi vindecarea, prevenind astfel o posibilă infecție. Spală zona de incizie cu apă caldă și săpun în fiecare zi, evitând să te acoperi complet cu apă timp de patru săptămâni dupa operație. Fii atentă la roșeață, umflături, sensibilitate sau scurgeri, care pot fi semne de infecție.

Evitată contactul sexual pe tot parcursul recuperării după histerectomie

Activitatea sexuală nu este recomandată timp de cel puțin șase săptămâni după operație. Așteaptă acordul medicului tău pentru a nu pune în pericol incizia. De asemenea, nu folosi tampoane interne decât la recomandarea doctorului.

Încearcă să îndepărtezi sursele de stres.

O stare generală de bine, fără stres, va favoriza recuperarea rapidă a intervenției. Încearcă să rămâi pozitivă și calmă pe tot parcursul perioadei de vindecare, chiar daca hormonii dictează altceva.

Până acum câțiva ani, histerectomia însemna o intervenție chirurgicală de câteva ore, trei sau patru zile petrecute în spital și o perioadă de recuperare de 4-6 săptămâni. În ultimul deceniu însă a devenit din ce în ce mai accesibilă o alternativă la intervenția clasică, și anume histerectomia laparoscopică. Efectuată după principiile chirurgiei minim invazive, această procedură reduce durată intervenției, durata spitalizării și a perioadei de recuperare, precum și rata complicațiilor, reprezentând un progres major în chirurgia ginecologică.

Dr. Silviu Istoc a realizat cu succes o operație prin care a îndepărtat laparoscopic un fibrom uterin gigant aflat în necroză, păstrând intact uterul unei paciente de 30 de ani.

„Pacienta s-a prezentat în 2014 cu un fibrom cât o sarcină, fără nicio speranță, după numeroase consulturi în care singura variantă prezentată era operația de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter. Intervenția a durat aproximativ 3 ore, dificilă, fibromul fiind mai mare decât uterul și dificil de operat chiar și pe cale clasică. După numeroase investigații și pregătiri care au durat două săptămâni am operat-o laparoscopic, putând păstra uterul și eliminând doar tumora gigant. Recuperarea a fost foarte rapidă, în doar două zile pacienta fiind externată”, explica dr. Silviu Istoc.

Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetală. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătosi; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

 

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: