Ce să vizitezi în Istanbul? 5 obiective turistice de neratat din cel mai fascinant oraș al Turciei

Pleci în sejur în Turcia și nu știi ce să vizitezi în Istanbul? Noi am selectat pentru tine 5 obiective turistice de neratat, în Istanbul, pe care ți le recomandăm cu toată căldură.

Situat pe două continente, european și asiatic, Istanbulul este bijuteria Turciei. Deși capitala țării se află la Ankara, Istanbulul este supranumit în întreaga lume “capitala capitalelor”. Istanbulul este una dintre cele mai mari metropole din lume și este alintat „paradisul doamnelor”.

Dacă îl vizitezi pentru prima dată, Istanbulul te va fascina într-atât, încât, la întoarcere, nu-ți vor ajunge cuvintele să-l descrii.

Moscheea Albastră din Istanbul

Moscheea Albastră din Istanbul este cea mai celebră moschee din Turcia și una dintre mândriile țării. Construcția moscheei a început în 1606, din ordinul lui Ahmed I și a fost inaugurată în 1617. Moscheea are o capacitate de 10.000 de persoane, are 260 de fereste și 21.000 de panouri interioare de faianță.

Construită din fondurile imperiului, Moscheea Albastră este prima moschee care are 7 minerete, turnurile de lângă moschee, detaliu care, la vremea respectivă, a stârnit numeroase controverse.

Ce să vizitezi în Istanbul? Miniaturk!

Miniaturk este un parc vestit de miniaturi, din Istanbul. Unic în felul său, Miniaturk reușește să creeze o legătură între trecut și prezent, între istoria veche de 3.000 de ani a acestui popor și cea actuală.

Parcul găzduiește 126 de reproduceri, în miniatură, de construcții celebre din Istanbul și Anatolia. De la clădirile din antichitate sau era bizantină, până în perioada Imperiului Otoman și cea a zilelor noastre.

Dacă te întrebi ce să vizitezi în Istanbul, mergi la Miniaturk. Obiectivul turistic este impresionant și pentru că se întinde pe o suprafață de 60.000 m2.

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol sau Hagia Sofia

Fostă Catedrală a Patriarhiei din Constantinopol, devenită mai apoi moschee, Catedrala Sfânta Sofia, Hagia Sofia, este unul dintre cele mai vizitate obiective din Istanbul.

Considerată cea mai frumoasă biserică din lume, Sfânta Sofia a ars de două ori de-a lungul existenței sale. Prima oară în 404 și, după reconstrucție, în 532. Forma actuală i-a fost dată în anul 537, pe vremea Împăratului bizantin Iustinian I.

Sfânta Sofia a fost cea mai mare catedrală a creştinătăţii, timp de 900 de ani! După căderea Constantinopolului, ea a fost transformată în moschee, iar în 1934 în muzeu, vizitat de creștinii din întreaga lume. În 2020, o instanţă turcă a decis că transformarea Sfintei Sofia în muzeu s-a făcut fără a se respecta legea.

Astfel, preşedintele Erdogan a declarat monumentul din nou moschee și l-a redat credincioşilor musulmani. De peste 550 de ani, oficialitățile Patriarhiei Ecumenice se luptă pentru ca Sfinta Sofia să fie restituită Bisericii Ortodoxe.

Călătoria pe Bosfor și Podurile de pe Bosfor

Dacă tot ai ajuns la Istanbul, pentru nimic în lume nu trebuie să ratezi croaziera pe Bosfor. Ea este considerată de majoritatea vizitatorilor cea mai frumoasă atracție turistică din Istanbul. Croaziera pe Bosfor îți oferă posibilitatea de a admira, în timpul călătoriei, palatele otomane, fortărețele, moscheele, hotelurile și reședințele de lux dispuse pe malurile Bosforului.

O altă atracție turistică sunt Podurile. Ele se întind peste stâmtoarea Bosforului și fac legătura între Europa și Asia.

Podurile de pe Bosfor
  • Primul este Podul Bosfor, denumit Podul martirilor. Acesta este suspendat și are o lungime de 1.510 metri. Până să fie montați parapetele de protecție care există astăzi, peste 600 de persoane s-au sinucis, aruncându-se de pe acest pod.
  • Urmează Podul Fatih Sultan Mehmet, cu o lungime de 150 de kilometri, tranzitat zilnic de 150.000 de vehicule.
  • Al treilea pod, Yavuz Sultan Selim este unul dintre cele mai lungi poduri suspendate din lume și cel mai lat, pentru că are 59 de metri lățime.

Ce să vizitezi în Istanbul? Marele Bazar din Istanbul!

Bineînțeles, în sejurul tău în Turcia nu trebuie să ratezi spectacolul Marelui Bazar din Istanbul. Ca să te convingem, îți spunem că, în 2014, bazarul a fost declarat cel mai vizitat obiectiv turistic din întreaga lume! Anual, 91 de milioane de turiști îl vizitează.

Bazarul se întinde pe 61 de străzi acoperite și cuprinde peste 3.000 de magazine! Construit în 1455, din ordinul sultanului Mehmet al II-lea, Marele Bazar este vizitat de 250.000 – 400.000 de persoane pe zi! 26.000 de persoane muncesc în bazarul din Istanbul, unde produsele nu au un preț fix și mica tocmeală se practică de sute de ani.

Foto: pixabay

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: