Învață să spui NU! 9 cauze ascunse pentru care spui „Da!” când, de fapt, ai vrea să spui „Nu!”

Învață să spui „Nu!” oamenilor și acțiunilor care îți displac și să îți spui „Da!” ție! Această lecție este, dacă vrei, un salt către recâștigarea respectului de sine, auto-cunoaștere și auto-acceptare. Asumarea Nu-ului spus unui prieten, copil, vecin, șef, coleg sau subaltern este un semn de respect față de tine, cel care ai devenit în prezent.

Ți s-a întâmplat să fii pusă în fața faptului împlinit? Să te trezești cum o prietenă te invită într-un loc, iar acolo este prezentă încă o persoană cu care nu vrei să ai de-a face?

Dar ți s-a întâmplat să te roage un coleg să lucrezi în locul lui, invocând motive care te sensibilizează? Ai spus da și ai muncit însă, când tu ai avut nevoie de același serviciu, ai fost refuzată elegant?

Ai trăit nenumărate situații când ai fost pusă de către șefi să lucrezi, în plus și în timpul tău liber, sub pretextul unei așa zise “situații de criză”? Situație care, culmea, ulterior, a devenit o constantă.

Ai ieșit la întâlniri în parc cu prietenele tale, deși poate ți-ai fi dorit să lenevești în casă toată ziua, cu o carte în mână?

Ai acceptat și ai spus „Da” unor acțiuni în care te-ai implicat, doar pentru că toate mămicile de la școala copilului tău au procedat la fel?

Te-ai dus la întâlniri cu un potențial iubit, doar pentru că prietenii tăi considerau că tu și respectivul ați face o partidă bună?

În toate aceste situații când ai spus „Da!”, deși mintea și corpul tău strigau „Nu!!!”, pe interior, nu ai făcut altceva decât să te auto-sabotezi. Să te rănești pe tine și să te poziționezi din start, mereu pe locul 2.

Specialiștii spun că în spatele acestor Da-uri pe care le spunem împotriva voinței noastre se află probleme nerezolvate.

Spui da:

 • Pentru a nu pierde simpatia celorlalți;
 • Pentru a evita discuțiile/ scandalul;
 • Din jena de a-i refuza pe ceilalți;
 • Pentru că nu îți cunoaști valoarea;
 • Pentru că te-ai obișnuit să te sacrifici;
 • Pentru a ascunde minusuri profesionale;
 • Pentru că ai urmărit mult timp să te faci indispensabilă și acum, deși ai crescut profesional, nu îndrăznești să te schimbe;
 • Din milă;
 • Pentru că ești constrânsă, manipulată.

Cu alte cuvinte, nu îndrăznești să te arăți așa cum ești, vrei să pari fată “de treabă” și te temi să fii catalogată drept o persoană rea.

Să știi însă, că prețul plătit de tine este dublu! În primul rând, este prețul efortului făcut, în al doilea, și cel mai periculos, este cel al răului pe care îl faci sinelui tău. Pentru că el, deși încerci să îl păcălești, știe că acționezi împotriva lui și a dorințelor tale. Iar de aici se nasc frustrările, stresul, tensiunea, nemulțumirile de sine și starea de insatisfacție totală.

Învață să spui Nu elegant și cu zâmbetul pe buze

Să spui „Nu!”, nu este un capăt de țară. Încetează să ai comportamentul unui “yes man” săritor, acea fată bună „de pus la rană”, acceptând sarcini. Este adevărat că ajutorul se oferă doar atunci când îți este cerut, dar de ce l-ai acorda cu prețul echilibrului tău psihic?!

Cum ieși din anumite situații spunând NU!

Astfel, data viitoare, înainte de a spune da, pune totul în balanță și alege pentru tine. Vei simți o stare de eliberare, o ușurare și îți vei mulțumi mai târziu. Dacă ți se pare imposibil, începe cu pași mici și continuă să lucrezi și să fii atentă la tine.

 • Când primești o propunere de muncă remunerată prost, mulțumește politicos și refuză elegant, spunând că ești prinsă cu alte proiecte. Dacă poți, propune altă persoană care ar fi dispusă să accepte colaborarea. S-ar putea să fie de bun augur pentru toate părțile.
 • Învață să spui NU! ieșirilor în oraș, dacă nu ai chef și ai de lucru. Motivează decizia ta, dar nu exagerat de mult, continuând să fii fermă pe poziție. Doar știi cât de greu îți va fi să recuperezi timpul!
 • Spune Nu amicului care s-a obișnuit să se împrumute lunar de la tine. Dacă este un obicei, poți anticipa momentul și să îi spui dinainte că nu stai prea strălucit cu banii. Aruncă-i o vorbă, uneori este suficient.
 • Mulțumește-le prietenilor care vor să te vadă „combinată” și refuză să mergi la întâlniri care nu te încântă.
 • Fă-ți o analiză atentă și notează-ți pe un caiet plusurile profesionale. Analiza te va ajuta în colaborări, job-uri și parteneriate, pentru a obține contracte la valoarea lucrurilor pe care știi să le faci.
 • Învață să spui Nu! și refuză să te mai lăsa manipulată. Gândește-te că orice victorie a manipulatorului este înfrângerea ta. Acceptarea cu bună știință a situațiilor de acest fel te va trage în spate și te va condamna la prizonierat.
 • Înainte să îți calci pe suflet și să spui da, din milă, unui amic, amintește-ți ce stare de epuizare energetică ai avut după ultima întâlnire cu el.
 • Vrei să refuzi o persoană însă, știi că are putere mare de convingere și nu vrei să cazi în plasă. Folosește aplicația whats’app pentru a-i răspunde sau trimite-i un sms. Fofilează-te, dă-te ocupată și în imposibilitatea de a te vedea sau discuta la telefon. Va fi o premieră pentru tine care s-ar putea să îți iasă din prima.
 • Șeful îți cere din nou să lucrezi în weekend sau seara, în orele tale de odihnă: “Doar puțin, te rog, doar asta și apoi îți vezi de viața ta“. Învață să spui NU! Spune-i că ai adormit, că ai rămas fără baterie la telefon, că a căzut curentul, că nu ești la laptop, etc, etc. Apoi, cu prima ocazie transmite-i mesaje, amintindu-i despre legiile lucrului de acasă. Va înțelege exact că știi legea și că îți cunoști drepturile, iar data viitoare va căuta un alt coleg pe care să îl pună la muncă peste program.
 • Dacă lucrezi într-un holding, amintește-ți că șefii urmează cursuri periodice în care sunt învățați cum să-și conducă subalternii. Fii conștientă, rămâi cu mintea întreagă și nu te lăsa prinsă în plasă.
 • Dacă muncești în sistem telemuncă în această perioadă, impuneți un program de lucru și respectă-l. Departajează foarte bine viața profesională de cea personală.
 • Învață să-ți ceri drepturile! De curând, a fost aprobată Legea 296/2020 care precizează că angajatorii vor fi obligați să le plătească facturile la utilități (internet, electricitate și gaze) salariațiilor care muncesc în sistem “home working”. Astfel, angajatorul va acoperi cheltuielile tale, pe care el nu le mai face la birou, de când tu lucrezi de acasă.

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: