Cât de periculos este să înghiți pastă de dinți? Ce spune medicul stomatolog Adrian Mina!

Cât de periculos este să înghiți pastă de dinți? Ce spune medicul stomatolog Adrian Mina! Folosim pasta de dinți zilnic, astfel că sunt șanse mari ca, din grabă, să înghițim spuma creată în timpul procesului de curățare. Copiii sunt cei mai predispuși să facă acest lucru, din curiozitate sau neîndemânare. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică dacă ne supunem cumva unor riscuri majore pentru sănătatea noastră.

Majoritatea pastelor de dinți conțin un ingredient numit fluorură de sodiu. Fluorul este un mineral natural care se găsește nu numai în pastele de dinți, ci și în apa potabilă și chiar în unele alimente.

Este periculos dacă înghiți pastă de dinți?

„În primul rând, fluorul este un ingredient cheie în pasta de dinți. În principal, deoarece ne întărește smalțul dinților. Fluorul acţionează în timpul proceselor de demineralizare şi de remineralizare care au loc în mod natural la nivelul cavităţii bucale. Când smalțul nostru este puternic, dinții sunt mai rezistenți la carie.

În al doilea rând, cantitatea de fluor regăsită în apă variază în funcție zona în care locuiți. Dar este de obicei o doză mică, deloc periculoasă pentru sănătate. Fluorul din apa potabilă afectează cu siguranță smalțul dinților, dar într-un mod pozitiv.

După mai bine de 60 de ani de cercetări, s-a descoperit că fluorizarea apei reduce apariția cariilor dentare cu 40% – 60%”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Apariția fluorozei dentare

„Totuși, medicii stomatologi recomandă să nu înghițiți pasta de dinți. Asta pentru că acest obicei poate contribui la o afecțiune cunoscută sub numele de fluoroză dentară. Este o intoxicație cu fluor ce afectează cromatica dentară la nivelul smalțului. Se manifestă în special la copiii mici. Dacă în organism este mai mult fluor decât limita, apar puncte sau pete opace, de culoare albă pe suprafața smalțului, ce devin apoi gălbui, maronii sau cenușii. Afectează şi gradul de porozitate al dinților. Uneori, fluoroza dentară poate duce la apariţia unor denivelări ale smalţului dentar”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Înghițitul pastei de dinți, periculos pentru copii

„Când se ingerează prea mult fluor în primii opt ani ai vieții, există riscul dezvoltării fluorozei dentare. Deși această afecțiune poate fi tratată cosmetic, daunele la nivelul smalțului sunt permanente!

Atunci când un copil înghite pasta de dinți, o concentrație crescută de fluor intră în sânge și asta poate afecta negativ dezvoltarea dinților. Clătirea pastei de dinți după periaj ajută la menținerea unei cantități adecvate de fluor în organism”, ne recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Dureri de stomac și posibil blocaj intestinal

„Potrivit ghidului de sănătate al New York Times, înghițirea unei cantități mari de pastă de dinți poate provoca dureri de stomac și posibil blocaj intestinal. Dacă nu ați prezentat simptome in 48 de ore după ingerarea pastei de dinți, nu ar trebui să vă faceți griji prea mari. În aceste cazuri, recuperarea este foarte probabilă.

Șansa dezvoltării fluorozei există până la vârsta de opt ani, deoarece dinții sunt in proces de dezvoltare. O discuție cu medicul dentist, medicul pediatru sau medicul de familie poate lămuri cantitatea de fluor care nu va afecta în mod negativ sănătatea celui mic”, mai spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

 

 

 

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: