Medicul stomatolog Adrian Mina a realizat un top format din 7 alimente care ne strică dinții. Specialistul spune că este bine să afli care sunt acestea și să încerci, pe cât posibil, să le eviți pentru a avea dinți frumoși și sănătoși.
- Jeleurile cu zahăr
Știi prea bine că dulciurile sunt nocive pentru sănătatea dentară. Jeleuri însă, sunt mai periculoase decât bomboanele și alte prăjituri! “Ele conțin mai multe tipuri de acizi care atacă dinții. În plus, pentru că sunt masticabile și se lipesc de dinți, ele favorizează apariția cariilor. Încearcă să le eviți! Dacă ai poftă să te îndulcești, este de preferat să consumi o bucățică de ciocolată”, îți recomandă medicul Adrian Mina.
Pâinea, printre cele 7 alimente care ne strică dinții
Cine ar fi bănuit că, pe lângă faptul că îngrașă, pâine favorizează apariția cariilor?! Prin mestecarea pâinii, saliva ta descompune amidonul în zahăr. “Pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipește de zonele dintre dinți, fapt ce poate provoca apariția cariilor. Sunt mai puțin nocive produsele din grâu integral. Acestea conțin mai puține zaharuri adăugate și nu se descompun la fel de ușor”, este de părere stomatologul.
Consumul de alcool nu este tocmai sănătos pentru organism, mai ales când se fac excese. Iată însă că acesta este dăunător și pentru dantură! “Atunci când consumi alcool, gura se usucă mult mai repede. Alcoolul scade cantitatea de salivă, iar dinții noștri au nevoie de salivă pentru a se menține sănătoși. Saliva previne lipirea alimentelor de dinți și spală particulele de alimente. Ajută chiar la repararea semnelor timpurii ale cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor infecții orale”, explică medicul.
- Băuturile carbogazoase
Studiile au demonstrat că băuturile carbogazoase, consumate în cantități mari, pot fi la fel de dăunătoare pentru dinți precum consumul de metamfetamină sau cocaină. “Băuturile carbogazoase permit plăcii să producă mai mult acid care atacă smaltul dinților. În consecință, dacă le consumi des, practic îți acoperi dinții cu acid. Totodată, băuturile răcoritoare de culoare închisă pătează dinții”, avertizează Adrian Mina.
- Citricele
“Acidul existent în portocalele, grepfruit și lămâi permite erodarea smalțului dinților și duce la favorizarea apariției cariilor”, susține medicul. Și asta nu este tot. Acidul din citrice poate fi deranjant dacă prezinți leziuni din cavitatea bucală.
- Chipsurile de cartofi
Chipsurile de cartofi, da, da, acelea la care nu poți renunța, sunt bogate în amidon. “Amidonul se descompune în zahăr, element extrem de nociv pentru sănătatea dinților. Dacă nu poți renunța la ele, ai grijă să te speli pe dinți imediat după ce le consumi. Folosește neapărat ața dentară pentru a îndepărta resturile rămase între dinți”, îți recomandă stomatologul Adrian Mina.
Mănânci fructe uscate la gustarea dintre mese? Ar trebui să fii mai atent! “Majoritatea fructelor uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt lipicioase. Se lipesc de dinți și îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumați, clătiți apoi bine gura cu apă, apoi periați și folosiți așa dentară. Recomand totuși fructele proaspete, deoarece conțin mult mai puțin zahăr decât cele uscate”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
Dr. Adrian Mina se bucură de recunoaștere în lumea medicală. Stomatologul profesează de 15 ani, iar activitatea sa se derulează în Statele Unite, Canada și România.