7 alimente care ne strică dinții. Dezvăluirile medicul stomatolog Adrian Mina te vor pune pe gânduri

Îți dorești dinți frumoși și sănătoși, dar știi care sunt cele 7 alimente care îți strică dinții? Medicul stomatolog Adrian Mina îți dezvăluie astăzi, ce alimente favorizează apariția cariilor și duc la deteriorarea sănătății orale.

Medicul stomatolog Adrian Mina a realizat un top format din 7 alimente care ne strică dinții. Specialistul spune că este bine să afli care sunt acestea și să încerci, pe cât posibil, să le eviți pentru a avea dinți frumoși și sănătoși.

  1. Jeleurile cu zahăr

Știi prea bine că dulciurile sunt nocive pentru sănătatea dentară. Jeleuri însă, sunt mai periculoase decât bomboanele și alte prăjituri! “Ele conțin mai multe tipuri de acizi care atacă dinții. În plus, pentru că sunt masticabile și se lipesc de dinți, ele favorizează apariția cariilor. Încearcă să le eviți! Dacă ai poftă să te îndulcești, este de preferat să consumi o bucățică de ciocolată”, îți recomandă medicul Adrian Mina.

Pâinea, printre cele 7 alimente care ne strică dinții

2. Pâinea

Cine ar fi bănuit că, pe lângă faptul că îngrașă, pâine favorizează apariția cariilor?! Prin mestecarea pâinii, saliva ta descompune amidonul în zahăr. “Pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipește de zonele dintre dinți, fapt ce poate provoca apariția cariilor. Sunt mai puțin nocive produsele din grâu integral. Acestea conțin mai puține zaharuri adăugate și nu se descompun la fel de ușor”, este de părere stomatologul.

3. Alcoolul

Consumul de alcool nu este tocmai sănătos pentru organism, mai ales când se fac excese. Iată însă că acesta este dăunător și pentru dantură! “Atunci când consumi alcool, gura se usucă mult mai repede. Alcoolul scade cantitatea de salivă, iar dinții noștri au nevoie de salivă pentru a se menține sănătoși. Saliva previne lipirea alimentelor de dinți și spală particulele de alimente. Ajută chiar la repararea semnelor timpurii ale cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor infecții orale”, explică medicul.

  1. Băuturile carbogazoase

Studiile au demonstrat că băuturile carbogazoase, consumate în cantități mari, pot fi la fel de dăunătoare pentru dinți precum consumul de metamfetamină sau cocaină. “Băuturile carbogazoase permit plăcii să producă mai mult acid care atacă smaltul dinților. În consecință, dacă le consumi des, practic îți acoperi dinții cu acid. Totodată, băuturile răcoritoare de culoare închisă pătează dinții”, avertizează Adrian Mina.

  1. Citricele

“Acidul existent în portocalele, grepfruit și lămâi permite erodarea smalțului dinților și duce la favorizarea apariției cariilor”, susține medicul. Și asta nu este tot. Acidul din citrice poate fi deranjant dacă prezinți leziuni din cavitatea bucală.

  1. Chipsurile de cartofi

Chipsurile de cartofi, da, da, acelea la care nu poți renunța, sunt bogate în amidon. “Amidonul se descompune în zahăr, element extrem de nociv pentru sănătatea dinților. Dacă nu poți renunța la ele, ai grijă să te speli pe dinți imediat după ce le consumi. Folosește neapărat ața dentară pentru a îndepărta resturile rămase între dinți”, îți recomandă stomatologul Adrian Mina.

7. Fructe uscate

Mănânci fructe uscate la gustarea dintre mese? Ar trebui să fii mai atent! “Majoritatea fructelor uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt lipicioase. Se lipesc de dinți și îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumați, clătiți apoi bine gura cu apă, apoi periați și folosiți așa dentară. Recomand totuși fructele proaspete, deoarece conțin mult mai puțin zahăr decât cele uscate”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina se bucură de recunoaștere în lumea medicală. Stomatologul profesează de 15 ani, iar activitatea sa se derulează în Statele Unite, Canada și România.

 

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: