“Scutecelele lui Iisus”, desertul tradițional românesc de Ajunul Crăciunului

Se numesc “Scutecelele lui Iisus” sau turtele “Maicii Domnului” și sunt un desert tradițional românesc din zona Moldovei. Este posibil să nu fi gustat vreodată sau poate le știi și îți vor răscoli amintiri din copilărie.

Trebuie să știi că “Scutecelele lui Iisus” se prepară în seara zilei de 23 decembrie și se consumă pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Sunt moi, dulci, pufoase, aromate și sățioase cât să îți potolească foamea din ultima zi de post.

Compoziție „Scutecelele lui Iisus”

 • 600 g făină,
 • 2 linguri ulei,
 • 250 ml apă caldă,
 • 1 praf de sare.

Umplutură “Scutecelele lui Iisus”

 • 500-750 gr. miez de nucă;
 • 400 gr zahăr,
 • zahăr vanilat,
 • un strop de sare.

Sirop

 • 300 ml apă,
 • 100 gr zahăr,
 • zahăr vanilat,
 • esență,
 • lămâie.

Cum se prepară reţeta de turte moldoveneşti – “Scutecelele lui Iisus”

Se formează un aluat din toate ingredientele, care se frământă până se va obţine o coca omogenă. Se lasă aluatul la odihnit 10-15 minute.

Ulterior, coca se rulează pentru a fi împărțită în bucățele perfect egale, aproximativ de mărimea unei nuci. Cu ajutorul făcălețului, acestea se vor întinde până vor deveni subțiri, subțiri, precum o coală de hârtie.

Ai grijă ca foile să nu se rupă, le vei coace pe fundul tapetat al tăvii de la cuptor. Nu trebuie să fie rumenite, doar să se coacă.

Umplutură

Miezul de nucă se usucă la cuptor, atât cât să capete un gust bun și să se macine mai ușor prin mașina specială. Odată mărunțit, miezul se amestecă cu zahărul și zahărul vanilat, opțional stafide și scorțișoară.

Separat, se face într-un bol un sirop din apă, zahăr și coaja de lămâie, cu care se vor însiropa scutecelele.

Așa arată foile, după ce se însiropează și se adaugă umplutura

Montarea

Pe o farfurie, fiecare foaie se însiropează și pe deasupra se presară umplutura în strat egal. Ele se vor așeza pe un platou, fiecare însiropată și dichisită cu umplutură, până se va forma un desert în formă de tort.

Poftă bună și să ne spui cum a ieșit!

Te-ar putea interesa și “Fursecuri de post, cu nucă”

Sursă foto: food-raitil-agrointeligența, bucataresele-vesele, pixabay, chestiuni-serioase, bucate-aromate

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: