Cum au ajuns mesele festive în familie să fie distracția nr 1, de Crăciun. Reguli de bun simț, când ești invitat la prânz sau cină

Ai sesizat și tu cât de ironică este viața?! Până anul acesta, strâmbam din nas când primeam invitația din partea unei rude, la mesele festive în familie, iar astăzi, aceasta a devenit principala noastră distracție.

Mesele festive în familie, la rude, erau unele dintre motive de iritare, care umbreau Sărbătorile de Iarnă. Scăpai de ele cu tot cu titlul lor de eveniment obligatoriu, doar dacă îți anunțai rudele că pleci din oraș.

În rest, Noaptea de Ajun sau cel târziu în prima zi de Crăciun, vizita la părinții tăi și ai lui, la nași și fini și mesele lor festive, în familie, erau bătută în cuie.

De când cu pandemia însă, în locul scuzelor inventate pentru a declina o invitație, spunem DA din suflet chiar și cererilor venite din partea rudelor “reci” sau îndepărtate.

Reguli de bun simț când ești invitat la mesele festive în familie, de Crăciun

Nu întârzia la masă!

Nu întârzia și respectă ora la care ți-ai anunțat sosirea. Despre punctualitate, se spune că este politețea regilor. În Germania, de exemplu, dacă se întâmplă să întârzii la prânz sau la cină, gazdele nu te așteaptă și încep fără tine. Ai ajuns la desert, ghinionul tău, nu vei știi niciodată cum a fost rața cu portocală și nici vinul care s-a servit lângă ea. Vei intra la masa ca la „horă”, din mers, iar felurile ratate nu-ți vor mai fi servite.

Nu te duce în vizită cu mâna goală

O altă regulă nescrisă ne spune că în vizită nu se cade să mergi cu mâna goală. Așa că, pregătește-te din timp. Dacă vei lăsa aceste cumpărături pentru ziua respectivă, riști să iei ori ceva scump, ori ceva de calitate îndoielnică. Cumpără o sticlă de vin de cea mai bună calitate, un desert dichisit, brânzeturi pentru aperitiv, portocale, ciocolată, cozonac sau prăjituri festive.

Cumpătare în toate

Nu mânca de parcă ai fi fugit de acasă. Gustă un pic din toate, evită să te saturi de la aperitiv, fă pauze între feluri și conversație plăcută, relaxată, cu ceilalți meseni. I-ai cunoscut atunci, abordează subiecte banale, exclus profesie, religie, politică și bani.

Ai grijă la băuturi

Gazdele tale te pot îmbia cu fel de fel de băuturi alcoolice. Axează-te doar pe un fel și nu-l combina cu altceva. Bea apă suficientă! Ai nevoie de trei măsuri de apă la o măsură de alcool, pentru a nu te îmbăta. Două degete de whiskey, trei măsuri de apă chioară. Numără-le, e mai bine așa decât să te dai în spectacol.

De-al casei dar nici chiar așa!

Ajută la debarasat doar dacă ești apropiat al casei sau te oferi și se acceptă. Când gospodina casei îți spune că se descurcă, acceptă și stai în banca ta. Dacă copiii gazdei sunt obraznici, nu le face tu educație. Are cine! Găsește-ți timp și o vorbă bună și pentru seniorii familiei, ei sunt mereu uitați când în casă se află musafiri. Apreciază mâncarea și laudă doar preparatele care îți plac cu adevărat. Altfel, riști să ți se mai ofere încă o porție.

Te-ar putea interesa “Cum să faci curățenie “generală” acasă, de plăcere și fără efort”

Te-ar putea interesa și “Decorarea casei de Crăciun”

Cadouri pentru orice eventualitate

Dacă știi din anii trecuți că gazdele tale au obiceiul de a-ți pune daruri sub bradul lor, pregătește-le și tu unul. Evită cadourile “de casă” și dă-ți silința să ghicești gusturile și mica bucurie pe care poți să o faci persoanei la care mergi. Când invitația vine din partea unei familii numeroase, ai grijă să duci fiecărui membru câte un dar cât de mic, dar potrivit. Că vorba aceea, doar odată-i Crăciunul!

Exclus siestei după masa, când mergi în vizite

Dacă te ia somnul după masă, scuză-te și pleacă acasă! În niciun caz să nu adormi pe canapea în timp ce oaspeții tăi îți povestesc de realizările copiilor lor. Bea o cafea, găsește o scuză, scurtează vizita și retrage-te elegant.

Invită la rândul tău

Ai fost musafir și ți-a plăcut? Te-ai bucurat de ospitalitatea gazdelor tale și de preparatele delicioase pe care le-au pregătit? Regula de bun simț spune să întorci invitația și să le propui gazdelor și apropiaților tăi să prânziți împreună la voi acasă. Ehe, acum să te vedem!

Sursă foto: pixabay, pexels

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: