Anticorpii COVID-19. Ce spune medicul Mihail Pautov

Anticorpii COVID-19. Auzim din ce în ce mai des vorbindu-se despre asta. Avem dileme legate de cât de mult timp rămân în corp și dacă, odată ce i-am dobândit, mai există riscul de reinfectare cu Coronavirus. Mulți dintre cei care au depășit boala merg în clinici pentru recoltarea probelor biologice pentru detectarea anticorpilor SARS-COV-2.

Anticorpii Covid 19 Dr Mihail Pautov

Doctor Mihail Pautov explică pe blogul său www.doctormihail.ro faptul că “Cercetările efectuate de curând arată că răspunsul anticorpilor în fața SARS-COV-2 scade, în timp. Cu alte cuvinte, chiar dacă ai contactat virusul COVID-19 o dată, acest lucru nu înseamnă că ești 100% protejat de o reinfectare ulterioară.”

Despre Anticorpii COVID-19

Dr. Pautov mai punctează: ”Studiul efectuat de curând în Marea Britanie (2) spune că anticorpii COVID-19 scad, treptat, după infectarea cu noul Coronavirus. Cercetarea, efectuată pe 365.000 de persoane, a concluzionat că proporția celor care prezintă anticorpi COVID-19 a scăzut cu aproximativ 26,5%, de la începutul studiului până la finalul acestuia (pe o durată de trei luni). Mai exact, la finalul lunii iunie, 6% dintre subiecți prezentau anticorpi. În septembrie, doar 4,4% dintre aceștia mai aveau în sânge anticorpi COVID-19. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în rândul persoanelor de peste 75 de ani, iar cea mai mică scădere a fost observată în intervalul 18-24 de ani.

Anticorpii Covid - 19 Dr Mihail PautovAparent, aceste lucruri pot reprezenta un semnal de alarmă. Cu toate acestea, studiul descrie un fenomen absolut firesc, după cum vom vedea mai târziu. Înainte de a explica, este important de precizat că studiul menționează un detaliu esențial pentru înțelegerea sa corectă. E drept, este un aspect mai puțin vizibil decât scăderea „alarmantă” a anticorpilor, dar extrem de important: „acest studiu a arătat că proporția persoanelor cu anticorpi detectabili scade, în timp; totuși, nu se știe dacă acest lucru îi lasă pe oameni vulnerabili la o nouă infectare cu SARS-COV-2”. Cu alte cuvinte, chiar dacă nivelul de anticorpi scade, nivelul de imunitate cu care rămânem după infectarea cu noul Coronavirus încă nu este cunoscut.”

Dr Mihail Pautov despre Anticorpii COVID-19

“Scăderea nivelului de anticorpi este firească, la o perioadă după infectarea cu SARS-COV-2. Acest lucru nu înseamnă neapărat că și imunitatea are de suferit. Răspunsul imunitar al corpului rămâne „înrădăcinat” în organism și poate fi activat la contactul ulterior cu noul Coronavirus.” Dr. Pautov

Doctorul Mihail Pautov explica foarte clar si cum se castiga imunitatea. “În primul rând, trebuie să știi că, pe lângă anticorpi, sistemul imunitar se bazează și pe alte tipuri de celule. Este vorba despre limfocitele B și T, ambele cu roluri importante în combaterea infecțiilor. Limfocitele T au rolul de a controla răspunsul imunitar, iar limfocitele B sunt cele care produc anticorpii. Răspunsul imunitar în fața noului Coronavirus este mult mai complex. La o zi de la infectare, celulele T sunt activate, acestea stimulând celulele de tip B să producă anticorpi împotriva virusului (5). Celulele B produc anticorpi de tip IgA și IgM (imunoglobuline) în primele 5-7 zile de infectare, apoi anticorpi IgG la 7-10 zile de la instalarea simptomelor.

Dr Mihail Pautov: “Anticorpi i scad pe măsură ce corpul elimină virusul din organism”

Toți acești anticorpi scad, pe măsură ce corpul elimină virusul din organism și se vindecă. Totuși, răspunsul imunitar rămâne în memoria limfocitelor T și B, pentru o posibilă infectare ulterioară. Așadar, chiar dacă anticorpii scad în timp, celelalte celule sunt antrenate pentru a oferi răspuns imunitar mai târziu (6). Astfel, în cazul în care o persoană intră din nou în contact cu SARS-COV-2, după ce a fost deja infectată anterior, celulele T și B se vor activa pentru a produce anticorpi noi, care să lupte eficient împotriva virusului.

Un mesaj extrem de important este, însă, transmis de dr. Mihail Pautov:

”Chiar dacă ai fost infectat o dată cu SARS-COV-2 și te-ai vindecat, nu neglija măsurile de protecție. Continuă să porți mască, să te speli des pe mâini și să respecți distanța socială. Atât pentru siguranța ta, cât și pentru siguranța celorlalți.”

Foto: Dr Mihail Pautov Faceebok

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: