Cele 5 etape ale bolii burnout – sindromul de epuizare profesională. Pe ce scară te afli și cum să îl eviți!

I se spune burnout sau sindromul de epuizare profesională și până acum câțiva ani, mulți români nici nu auziseră de el. Asta în timp ce, în Europa, burnout-ul a depășit nivelul de alertă. Iată ce este burnout, tulburarea care afectează deopotrivă angajații și antreprenorii, cum se manifestă și cele 5 etape ale sale.

În România, 8% dintre angajați suferă de sindromul burnout, iar 25% se află în pragul de a se confrunta cu această tulburare, conform estimărilor HPDI.

Burnout a fost descoperit în anii 70’, de către psihologul Herbert Freudenberger. Abia în mai 2019, sindromul burnaut a fost inclus în clasificarea internaţională a maladiilor a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Ce este burnout?

Burnout-ul este o epuizare profesională, apărută pe fondul muncii în exces. Este o epuizare mentală, emoțională și/sau fizică provocată de un stres pe termen lung, nerezolvat.

Burnout-ul poate afecta pe oricine, de la angajații marilor companii, până la proprietarii afacerilor mici, spun cei de la www.thisiscalmer.com.

În Marea Britanie, de exemplu, până la 60% dintre antreprenori acuză simptome de burnout. Sindromul epuizării profesionale apare mai frecvent la persoanele cu vârsta cuprinse între 25 și 44 de ani.

Te-ar putea interesa și  “Ho’ oponopono – Terapia iertării”

Simptome burnout:

 • Demotivarea și detașarea de munca ta;
 • Nivel de energie scăzută, epuizare;
 • Rupturi în relațiile personale, înstrăinare;
 • Tulburări ale somnului și ale digestie;
 • Productivitate mai mică;
 • Îmbolnăviri frecvente;
 • Stare de apatie și o perspectiva pesimistă asupra muncii și a vieții;
 • Epuizare fizică, mentală și emoțională;
 • Senzația de gol sufletesc;
 • Presiune, stres și senzația că viața privată a fost acaparată de cea profesională.

 

Cele 5 etape ale burnout, tulburarea cauzată de stres și munca în exces

Specialiștii Universității de Stat Winona au stabilit că există 5 etape ale sindromului burnout.

1. Faza lunii de miere

Burnout-ul apare când ești în vârf, într-un așa zis apogeu al carierei. În acel moment, se respectă angajamentul față de locul de muncă, munca este susținută, creativitate liberă, nivelul de productivitate este ridicat.  Există o satisfacție a muncii, sunt acceptate noi responsabilități, iar energia și optimismul sunt pe plus.

 2. Stagnare ineficientă

Apare stagnarea și conștientizarea faptului că unele zile sunt mai grele. Optimismul scade și stresul își face simțită prezența, care se răsfrânge în plan fizic, mental și emoțional. Apar semne de anxietate, îndoială, oboseală, poftă redusă de mâncare, neglijarea nevoilor personale, durerile de cap și scrâșnet din dinți în timpul nopții. Totodată, tensiunea arterială crește, la fel și starea de iritabilitate, în timp ce puterea de concentrare scade. Productivitatea este în declin și încep să apară tulburările de somn și dorința de înstrăinare socială.

3. Stresul cronic

În cea de-a treia etapă, simptomele se acutizează. Deadline-urile nu se mai respectă, hobby-urile sunt uitate. Dimineața se resimte o stare acută de oboseală. Urmează întârzierile repetate la locul de muncă, boala fizică, resentimentele, furia, apatia, epuizarea cronică, panica, scăderea vieții sexuale, negarea problemelor și căderea în adicții.

4. Burnout

Aceasta este etapa la care se face referire când se vorbește despre burnout. Continuarea muncii nu mai este posibilă, iar persoana în cauză are nevoie de ajutor.

Simptomele frecvente includ: senzație de gol în interior. Se dezvoltă obsesii pentru problemele de muncă sau cele din viața de zi cu zi. Se instalează îndoiala, izolarea socială și perspectivă pesimistă asupra muncii. Problemele digestive devin acute, simptomele fizice din faza 3 se intensifică. Se ajunge la neglijență fizică și dorința acută de evadare și îndepărtare de muncă, familie și prieteni.

5. Epuizarea cronică

În etapa finală, când simptomele epuizării devin cronice, este posibil să apară problemele fizice sau emoționale semnificative. Simptomele frecvente includ: depresie, stres, epuizare, tristețe cronică, oboseală mentală și fizică cronică, burnout.

Te-ar putea interesa și “Cum să te speli corect pe păr”

Cum se tratează burnout – sindromul de epuizare profesională

Există diferite tratamente prescrise de medic în cazurile de burnout, spun cei de la www.medijobs.ro. Sindromul epuizării profesionale se vindecă în timp și, de regulă, rezultatele apar după eliminarea factorilor care l-au declanșat.

 1. Începe-ți ziua într-un mod relaxant cu meditație, sport, citit sau muzică. Lucruri care îți fac plăcere.
 2. Asigură-te că ai un somn odihnitor și o alimentație corectă.
 3. Învață să spui NU când ți se atribuie noi responsabilități.
 4. Folosește-ți creativitatea. Se spune că aceasta este aliatul tău numărul 1 în lupta cu burnout. Ocupă-te cu aceste lucruri noi, care nu au însă nicio legătură cu munca ta.
 5. Ia pauze scurte și dese de la tehnologie.
 6. Petrece timp cu prietenii și familia.
 7. Elimină cauzele epuizării și schimbă mediul care te-a dus spre burnout.
 8. Schimbă-ți locul de muncă dacă mediul este nociv și volumul de muncă peste limite.
 9. Caută să te implici în acele proiecte și lucruri care te motivează cu adevărat.

 

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: