Ca să înțelegem moda de astăzi, trebuie să îi cunoaștem istoria. Sunt oameni care, deși nu au rămas în istorie atât de pregnant precum Coco Chanel, prin contribuiția lor aveau să schimbe total ceea ce noi denumim astăzi ca FASHION. Ati auzit de Paul Poiret?

Paul Poiret – Regele fashion-ului modern

Fiecare decadă din modă își are propiul stil care amprentează istoria. De-a lungul timpului, au existat oameni care au reușit să anticipeze, să împlinească și, de cele mai multe ori, să depășească dorințele femeilor. Un astfel de om a fost Paul Poiret, cunoscut  în America sub numele de “Regele modei”, iar la Paris drept “Magnificul”.

Un creator de modă care a folosit într-un stil fascinant influențele Baletului Rus al lui Sergei Diaghilev, dar și limbajul fashion-ului oriental pentru a dezvolta hainelor linii romantice și, deopotrivă, teatrale. El a împins tendințele folosind coordonatele culorilor vii și linii de croială ce au devenit icon-uri. Ca exemple faimoase avem tunica “lampshade” sau pantalonii “harem”. Însă, Poiret a însemnat mai mult de atât: el a stabilit canoanele rochiilor moderne și a dezvoltat industria modei moderne. Prin viziunea lui a creat direcțiile istoriei moderne a design-ului.

Paul Poiret era un creator de modă francez cu multe idei unice, nemaîntâlnite. Mai mult, a intuit că promovarea îl va ajuta în îndeplinirea visului său. El spunea în autobiografia sa: “Nu am așteptat ca succesul meu să crească de la sine, astfel că orice lucru ce îl putea stimula mi s-a părut foarte bun.”

Paul Poiret – Omul care a ”ucis” corsetul

Cu jumătate de secol înainte ca feministele să dea foc sutienelor, vizionarul Poiret (1879-1944) a reușit să elibereze femeia de o tortură: corsetul. El a stabilit linii de croială mai lejere, bazate pe formele art-deco. Silueta strictă și culorile pale ale secolului al XIX-lea au fost eliminate din concepțiile sale, înlocuindu-le cu haine lejere, drapate și viu colorate.

Multe dintre sursele de inspirație pentru paltoanele, rochiile și accesoriile din ziua de astăzi își au originea în creațiile lui Poiret. Dacă Chanel este cea care a pus bazele standardelor modei moderne, Poiret reprezintă sursa liniilor și formelor moderne. Tot el este unul dintre primii creatori care și-a pus numele pe parfumuri, cosmetice și obiecte de decor.

Dacă înainte de anul 1906 își făcea publicitate pentru “Costume Tailleur” în “Journal Femina”, în 1908 publica primul din cele două albume cu creațiile sale fashion.

Odată cu anul 1910 și cu euforia creată de fabuloasele costume de scenă ale celor din Baletul Rus, semnate de Serge Diaghilev și Leon Bakst, el se îndrăgostește iremediabil de ideile în materie de modă din Rusia, Orientul Apropiat și Îndepărtat. De exemplu, influențele orientale și-au spus cuvântul în crearea celebrelor sale turbane. Poiret își recunoștea “muzele”, însă obișnuia să spună: “Soția mea este sursa de inspirație pentru tot ceea ce creez; ea este expresia tuturor ideilor mele.” Ea i-a fost muză, director de creație la casa de modă și modelul favorit.

În 1911 pregătește un tur european, care include pe lista de orașe și Sankt Petersburg. El devine astfel primul creator de modă care călătorește alături de creațiile sale pentru a le promova. Dar, este și primul care oferă o gamă de parfumuri, cosmetice și alte obiecte de îngrijire, sub numele de “Rosine”, (după una dintre fiicele sale).

În 1912, designerul orchestrează primul show de modă. Și nu se oprește aici. Continuă să surprindă plăcut prin deschiderea “Design Art School”, strict destinată fetelor sărace din Paris. Școala ia numele fiicei lui, Martine. Poiret chiar folosește creațiile elevelor, trasformând design-urile lor în materiale pentru perne, perdele, covoare dar și haine.

Paul Poiret. Evoluția unui temerar

Paul Poiret, care se năștea la Paris pe 20 aprilie 1879, și-a început cariera vânzând modele unor croitori celebrii. Efortul său de a intra în modă i-a fost răsplătit în 1898, când creatoarea Madeleine Chéruit a cumpărat 12 dintre desenele sale. Iar în același an a început să lucreze pentru Jacques Doucet, unul dintre cei mai proeminenți oameni de modă din Parisul acelor vremuri. Avea vârsta de 19 ani când a devenit asistenul lui Doucet. Faima lui începe chiar de la primele creații făcute pentru Jacques Doucet. O capă de culoare roșie a fost vândută în 400 de exemplare, clientele cerând modelul și în alte culori. Poiret spunea însă că a sa consacrare i-a fost adusă de o mantie creată de el special pentru actrița Réjane, pentru rolul din piesa “Zaza”. Cu această ocazie i-a venit ideea de a folosi scena de teatru pe post de podium de modă, lansându-și modelele. Și iată cum o simplă mantie i-a deschis drumul către faima în modă. El a devenit cunoscut în Europa, dar și în America.

Paul Poiret. Primul concept de “lifestyle total”

La Doucet a stat până în 1900. Un an mai târziu își începe stagiul la Casa Worth. Aici i se cere să creeze ceea ce fiul lui Charles Worth, Gaston, denumea “fried potatoes”, respectiv haine simple, practice, total opuse stilului opulent practicat de Charles. Una dintre creațiile “fried potatoes” a lui Paul a fost o mantie, realizată din lână neagră, cu tăietura în linii drepte precum cea de kimono. Din păcate, s-a dovedit un design mult prea simplu pentru una dintre fețele regale, clientă a Casei Worth, prințesa rusoaică Bariatinsky. Ea a strigat, la vederea modelului: “Ce oribilitate! La noi, când avem persoane de joasă speță, care se țin după noi și ne enervează, le tăiem capul; iar capul îl punem în saci precum capa asta.” Reacția ei l-a supărat enorm pe Poiret, însă a fost și imboldul de care avea nevoie pentru a trece a următorul nivel în cariera sa. Astfel că el și-a deschis propria casă de modă în anul 1903, la Paris, pe Rue Auber.

În 1906, și-a mutat atelierul pe Rue Pasquier, pentru ca trei ani mai târziu să aibă noua adresă pe Avenue d’Antin. Peste încă doi ani avea și propria linie de parfum, cosmetice și o companie de artă decorativă. Era astfel primul creator de modă care putea promova conceptul de “lifestyle total”.

Poiret devenise în modă precum un architect. Mai întâi, în 1903 a eliminat jupa, iar în 1906 corsetul, pentru a construi ținute ce aveau să elibereze corpul, scoțând în evidență linii de croială unice. În promovarea unei siluete neîncorsetate nu era singur. Lucile (cunoscută și drept Lady Duff Gordon) și Madeleine Vionnet luptau pentru aceeași idee. Dar Poiret a fost cel care s-a asociat proeminent cu acest new look, mai ales datorită publicității asidue pe care obișnuia să o facă.

Nu tot ceea ce a creat Paul Poiret a fost acceptat fără tăgadă. Unii considerau că modelele lui sunt mult prea avantgardiste. De exemplu, tunica “lampshade” și pantalonii “harem” au făcut furori, însă aceste creații au fost purtate doar de femeile foarte îndrăznețe. Poiret a susținut în modă tăietura în linii drepte și construcțiile rectangulare. Astfel, se inversau complet efectele optice din fashion. Garderoba cilindrică o înlocuia pe cea statuară, tridimensională. Era o strategie care detrona și destabiliza paradigma modei vestice.

Paul Poiret. Omul care influențează și azi moda

Din păcate, cariera lui a fost întreruptă de Primul Război Mondial, întrucât a activat în rândul forțelor armate franceze. Când a revenit de pe front, în 1919, casa lui de modă se afla în pragul falimentului. Fără niciun ban, fără suport, Paul a părăsit casa de modă, care s-a și închis în 1929. În lipsa unei afaceri de acest gen, care să îi ducă mai departe moștenirea, Poiret nu a rămas în istorie ca un nume de care toți își aduc aminte, așa cum se întâmplă cu alți creatori ai secolului al XX-lea. Insă, ideile lui Paul Poiret continuă să își spună cuvântul, iar influențele lui se văd în creațiile designerilor de azi.

Propriile cuvinte îi definesc munca cel mai bine: “Inspirația mea venită de la artiști, creațiile mele ce erau ca niște piese de teatru, răspunsul meu anticipat la noile nevoi sunt elementele prin care eu mi-am servit publicul timpului meu.”

 

 

 

Comments (1)

Crina

Superb articolul, m_am mai îmbogățit cu informații pe care nu le știam! Mulțumesc, abia astept următorul articol!

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: