Linșaj emoțional, hărţuire morală la locul de muncă? Acestea sunt fenomene des întâlnite în raporturile juridice la locul de muncă. Sunt acele “unealte” cel mai des folosite atunci când se doreşte eliminarea unui angajat.

Determinarea unui angajat de a-și da demisia prin aplicarea oricărei forme de hărțuire morală este varianta “low-cost” a concedierii legale. Metoda este preferată de angajatori în detrimentul concedierii în termeni legali, modalitate mult mai costisitoare pentru o companie.

Statisticile la nivelul Uniunii Europene arată că 10% dintre angajați sunt victime ale unei forme de hărțuire morală și linșaj emoțional la locul de muncă. Hărțuirea poate fi fizică, psihologică sau sexuală. Fenomenul nu este nici pe departe marginal, el se practică atât în companii mici, cât și la nivelul corporațiilor multinaționale.

Cum era privită hărțuirea morală în România

Până nu demult, hărțuirea morală la locul de muncă nu se regăsea ca atare, cu o definiție exactă în legislația din Romania. Asta nu înseamnă însă că, astfel de fapte nu au fost sancționate în instanțe cu daune foarte mari.

Într-unul dintre cazuri, dosar nr. 6294/117/2014, prin Decizia Civilă nr.2658/a/2016 Curtea de Apel Cluj a obligat societatea publică de radiodifuziune să recompenseze suferința psihică a unui angajat hărțuit la locul de muncă cu suma de 100.000 euro.

Legislația s-a modificat, hărțuirea morală și linșajul emoțional se sancționează inclusiv penal

În prezent, legislația în materie a fost îmbunătățită prin Legea 167/2020, publicată în plină pandemie Covid 19.

Dacă te afli într-o situație de acest fel este important să știi că nimeni nu trebuie să suporte niciun fel de formă de hărțuire morală și linșaj emoțional la locul de muncă. Cu atât mai mult cu cât, această formă de presiune exercitată la locul de muncă se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz.

Deseori, clienții noștri ne întreabă: “Ce înțelegem prin hărțuire morală sau mobbing? Care sunt limitele când o critică…fi ea una mai agresivă, devine un act de hărțuire?”

Actualmente, chiar legiuitorul a acordat o definiție acestei noțiuni. Astfel, prin hărțuire morală înțelegem:

  • orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic,
  • de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic,
  • în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului,
  • prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.

După cum se vede, semnele acestui fenomen pot îmbrăca forme diverse. De la izolare şi ignorare completă, la atac la persoană, umilire, discreditare prin cuvinte jignitoare adresate direct sau sub forma unor “bârfe” repetate cu alţi colegi.

Te-ar putea interesa și “Ce faci când fostul te postează goală pe net?”

Tot cu o hărțuire aveam de-a face când se acordă calificative incorecte angajatului cu scopul de a-i refuza recunoaștea meritelor profesionale, de a respecta criteriile de promovare sau de a-i acorda bonusuri sau alte compensații materiale.

Ridiculizare, criticile nefondate, aluziile cu privire la viața personală sau activitatea profesională, discriminare pe bază de gen, naționalitate, etnie sau alte forme de discriminare, remarci nepotrivite legate de vârstă, sănătate sau pregătirea profesională sunt tot forme de hărțuire și linșaj emoțional.

Vă confruntați cu fenomenul de hărțuire morală la locul de muncă când acțiunile sau inacțiunile au un caracter sistematic. Ele pot aduce atingere demnității, integrității dvs. fizice ori mentale și vă pun în pericol munca prin degradarea climatul de lucru. O situație nefericită cu un caracter izolat, fără consecințe grave, nu se va putea încadra în această categorie de fapte.

Cu toate acestea, conform noii legi, inclusiv stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă.

Așadar, în acest moment legea este de partea voastră. Învățați să spuneți NU oricăror solicitări ale angajatorului care vă pot afecta emoțional și mai ales refuzați să fiți victime!

Când știi că ești victimă și îți poți acuza șefii de hărțuire morală

De cele mai multe ori, angajatul hărţuit psihologic acceptă condiţiile incorecte de lucru, cum ar fi schimbarea postului, scăderea salariului cu păstrarea sarcinilor de lucru sau chiar cu o creştere a volumului de muncă, în speranța că tortura emoțională va înceta. De obicei însă, nu se întâmplă așa.

Angajaţii linșați emoțional ajung să aibă un nivel scăzut de încredere în propriile forţe, competenţe şi abilităţi. Efectele mobbing-ului exercitat pe termen lung are consecințe grave asupra sănătății victimei. Deseori, în astfel de situaţii victima renunţă la lupta inegală și își înaintează demisia spre satisfacția agresorului.

Dacă simți că ești victima unui linșaj emotional la locul de muncă, trimite-ne un email pe adresa redacției contact@doinitaoancea.ro.

Noi, avocații Casei de Avocatura Gherghina, împreună cu Asociația pentru Justiție și Combaterea Abuzurilor, vom fi alături de tine și te vom sprijini în demersul tău și de a-i determina pe vinovați să plătească!

Related Posts

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: