Domnica Cîrciumaru – Director de Casting – ne-a oferit un interviu exclusiv în care ne-a vorbit despre tot ceea ce înseamnă un casting, despre lumea în care se învârte și despre cum este viața ei.

Lumea filmelor este parte din viața noastră, cumva o parte din lumea noastră. De câte ori nu ne-am identificat cu povestea, am ajuns să iubim sau să urâm personaje ori chiar actori. Unii dintre cei distribuiți în producțiile cinematografice ne-au fost sau ne sunt idoli. Practic, este un fel de tărâm magic din care ne tragem și noi visarea și implinirea virtuală a unor roluri ce nu vor putea nicicând să ne fie realitate.

Domnica Cîrciumaru, totul despre casting

Dar… cum ajung acei actori să fie distribuiți în acele producții? Cum știe cineva dacă sunt ei potriviți pentru roluri? Cine își asumă riscul și joacă o carte ce poate fi mână câștigătoare sau perdantă a unui joc de cărți ce implică mai mult decât bugete, implică timp, muncă și sentimente. Ei bine, acel om „responsabil” este directorul de casting. Activitatea unui astfel de profesionist presupune multă muncă, responsabilitate, talent, abilitate și o finețe psihologică senzațională. Iar Domnica Cîrciumaru nu doar că este unul dintre acești oameni, dar este unul dintre cei mai titrați și renumiți directori de casting din Europa! Publicația noastră vă prezintă un interviu exclusiv cu Domnica!

Domnica Cîrciumaru, peste 18 ani de experiență în film și televiziune

Domnica circiumaru director de castingDomnica Cîrciumaru – Director de Casting – are peste 18 ani de experiență în film și televiziune. A lucrat cu unii dinte cei mai mari regizori de la Hollywood. Fie că sunteți sau nu fani, imposibil ca nume de seriale precum ”Las Fierbinți” sau ”Vlad” să nu vă fie cunoscute. Ei bine, ea, Domnnica Cîrciumaru este „responsabilă” de casting. Din 2015 este membră a International Casting Director Network (ICDN) și European Film Academy (EFA).

La o cafea virtuală, Domnica Cîrciumaru ridică misterioasa cortină a lumii castingului.

Reporter: Cum ai defini într-o frază meseria pe care o ai?

Domnica Cîrciumaru: Casting-ul e o meserie creativă, care, în opinia mea, se poate învăța doar prin experiență directă.

Reporter: Povestește-ne cum ai ajuns să faci casting, ținând cont că meseria ta de atunci (n.r. acum 18 ani) era cu totul alta.

Domnica Cîrciumaru: În urmă cu 17 ani, am plecat din agenția în care lucram pentru a-mi ajuta o prietenă să devină producătoare la un post de televiziune. M-a rugat să îi țin locul o lună și în acea lună de zile am fost atât de încântată de mediul în care lucram, încât am decis să rămân. Și acum, 18 ani mai târziu, sunt director de casting.

Domnica Cîrciumaru: ”Proiectul meu de suflet a fost și rămâne California Dreamin’”

Reporter: Ești unul dintre cei mai cunoscuți directori de casting din Europa de Est și ai în CV peste 70 de filme pe al căror generic îți găsim semnătura. Există diferență între casting-ul de film și cel de serial? Daca da, care este?

Domnica Cîrciumaru: Casting-ul de film e foarte diferit de cel de serial pentru că presupune o selecție extrem de specifică a actorilor. În film se caută mai mult detaliu, se caută un tip de actorie potrivită proiectului și care îi dă consistență, spre deosebire de serial, unde contează foarte mult carisma și capacitatea actorului de a duce volum – volum de text, volum de zile de filmare.

Reporter: Care este proiectul tău de suflet și de ce?

Domnica Cîrciumaru: Proiectul meu de suflet a fost și rămâne California Dreamin’, pentru că a fost un film cu foarte multă emoție de la script până la realizarea distribuției cu Cristi Nemescu. În plus, a contribuit mult pe partea emoțională și faptul că tatăl meu a apărut în film.

Reporter: Printre multele filme din palmaresul tău, ai fost parte din echipa unora premiate cu Oscar și Un Certain Regard. Ce simte un om de casting când înregistrează o asemenea reușită?

Domnica Circiumaru la casting

Domnica Cîrciumaru despre ce presupune a fi om de casting

Domnica Cîrciumaru: Oricine ar fi impresionat de un astfel de premiu, însă cred că un om de casting preferă recunoașterea și importanța profesiei lui mai mult decât un premiu.

Reporter: Ce presupune a fi om de casting?

Domnica Cîrciumaru: A fi un om de casting presupune o muncă extrem de creativă. Încep orice proiect prin a citi scenariul și a extrage personajele. Fiecare personaj vine cu emoții și intensități diferite și e foarte important să citești cu sufletul și cu inima, dar mai ales să pui tot ansamblul de personaje în legătură. E esențial să vezi tot tabloul, să vezi tot ce se întâmplă în poveste, iar personajele (și actorii care le dau viață) să aibă legătură între ele și să fie potrivite de-a lungul întregului scenariu. Urmează apoi discuția cu regizorul și producătorul care vin cu viziunea pe care vor s-o transmită privitorului și întotdeauna trebuie găsită o cale de a fi cât mai aproape de această viziune.

Reporter: Invariabil, pe unii dintre actorii români ți i-ai făcut prieteni în timp. Îți ușurează asta munca, ținând cont că le știi mult mai bine abilitățile și trăsăturile profesionale și umane?

Domnica Cîrciumaru: Da, am prieteni actori, dar asta nu neapărat îmi ușurează munca. În munca mea e esențial să cunosc abilitățile și trăsăturile profesionale și umane ale tuturor actorilor cu care lucrez, nu doar ale celor din cercul meu de apropiați.

Domnica Cîrciumaru: ”Nu cred în ideea de casting dificil”

Reporter: Ți s-a întâmplat vreodată să alegi greșit un actor pentru un rol?

Domnica Cîrciumaru: O alegere greșită a unui actor pentru un rol anume se poate întâmpla, dar nu pentru că alegerea în sine nu a fost corectă, ci din diverse alte considerente. De exemplu, sunt actori care nu sunt pregătiți pentru un anumit tip de rol sau rolul nu le este foarte aproape și atunci nu i se pot dedica complet, indiferent câtă încredere ai investit în persoana respectivă.

Reporter: Care este producția unde ai avut parte de cel mai dificil casting și de ce?

Domnica Cîrciumaru: Nu pot să zic că am avut parte de vreun casting dificil, ci au fost casting-uri unde volumul de muncă a fost foarte mare. Dar pe mine nu mă sperie și nici nu cred în ideea de casting dificil, nu cred în oameni care nu pot fi găsiți și nici într-un tip de efort care să-mi depășească puterile.

Domnica Cîrciumaru: ”Decizia finală se ia în concordanță cu ce își dorește regizorul”

Reporter: Dintre actorii și regizorii străini, care au fost cei mai faini și cu care s-a lucrat cel mai greu?

Domnica Cîrciumaru: Nu aș putea spune că există regizori cu care se lucrează greu și regizori faini. Sunt regizori extrem de încăpățânați, care își doresc foarte tare să se facă lucrurile în stilul lor și aceștia îmi plac cel mai mult, pentru că nu fac rabat de la viziunea lor și stiu exact ce vor. Cei considerați dificili sunt, mai degrabă, cei care nu știu ce vor și care își găsesc foarte greu distribuția corectă de actori pentru că nu văd povestea în ansamblu.

Reporter: Dintre actorii români descoperiți de tine, cine a evoluat mult peste așteptările tale?

Domnica Cîrciumaru: În general, copiii. Sunt copii cu care am început să lucrez de când aveau 8 ani, unii poate chiar mai puțin, și care au evoluat în fiecare proiect la care am lucrat împreună. Nu aș putea să dau exemple pentru că sunt mulți astfel de copii.

Domnica Cîrciumaru: “Am fost bătută cu sacoșa de o actriță”

Reporter: Povestește-ne o întâmplare haioasă din timpul unui casting.

Domnica Cîrciumaru: Am fost bătută cu sacoșa de o actriță care a făcut exces de zel în timpul unei probe: i s-au dat foarte specific indicațiile și, deși nu era nevoie de un moment atât de realist, eu am încasat totuși niște lovituri serioase ….

Reporter: Există momente în care recomandările tale sunt diametral opuse față de viziunea regizorului? Cum se ia decizia finală într-o situație de genul?

Domnica Cîrciumaru: Există posibilitatea ca recomandările mele să fie complet diferite de viziunea regizorului. Decizia finală se ia în concordanță cu ce își dorește regizorul, pentru că, până la urmă, produsul final îi aparține, la fel și viziunea. Iar eu fac tot ce pot pentru a-l ajuta să găsească cea mai bună opțiune posibilă în viziunea lui.

Reporter: Mai are Domnica Cîrciumaru timp și pentru viața privată? Ce altceva iubești să faci atunci când nu ești implicată în munca de director de casting?

Domnica Cîrciumaru: În viața privată încerc să îmi găsesc timp pentru copii, să văd filme și seriale și să mă bucur de discuții lungi și amuzante, când se poate, cu prietenii mei.

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: