“Sunt Maria, am 19 ani și am plecat din localitatea unde stăteam cu părinții mei, după ce am intrat la facultate în București. A fost o mare bucurie pentu mine. Iubitul meu din liceu, Radu, nu a fost prea fericit, deoarece a rămas acasă, la 300 de kilometri distanță.

         În noaptea dinaintea plecării la București, am stat îmbrățișați, am plâns amândoi și ne-am jurat că o să rămânem împreună…forever.

         La facultate, l-am întânit pe Cosmin, prietenul lui Radu. Pentru că aveam aceleași preocupări și se purta cu mine cum nu a făcut-o nimeni niciodată…bănuiți ce s-a întâmplat.

         Între timp, acasă, Radu devenise agresiv și agitat. Mă suna mereu cu video să vadă unde sunt și ce fac și făcea crize dacă nu răspundeam. Îmi cerea mereu să las facultatea și să revin acasă.

         Nimic nu mai era romantic între mine și el. Fiecare întâlnire online era un dezastru. Radu simțea că finalul este aproape, iar în sufletul meu se insinua încet dar sigur, Cosmin.

         Cosmin știa despre existența lui Radu pentru că era cel mai bun prieten al lui. Într-un final, într-o zi când Radu m-a sunat cu video, iar eu eram în mașina cu Cosmin, am simțit că nu era corect cum procedez pentru niciunul dintre noi. În plus, nu voiam să îl pierd pe Cosmin așa că i-am spus lui Radu că vreau să ne despărțim.

         În câteva ore, el a venit la București ca să mă convingă să mă răzgândesc și să plecăm împreună, acasă, de Sărbători. L-am refuzat. L-am mințit că nu există altcineva în viața mea. Radu mi-a spus că este sigur că am plecat de acasă pentru că sunt o curva și că el va arăta tuturor că am venit la București “la produs”.

         Am sperat ca Radu se va liniști. Mă așteptam la scene, mesaje, telefoame, insistențe, insă nimic din astea nu s-a întâmplat. Era o liniște ciudată, însă am profitat de ea și m-am aruncat fericită în brațele lui Cosmin, care părea mai mult amuzat de situație, decât fericit că mă are numai pentru el.

         De Sărbători, m-am dus acasă la părinți. Radu nu m-a căutat. Am schimbat însă numeroase poze și filmulețe sexy cu Cosmin, care îmi era foarte dor.

         Într-o dimineață, când revenisem în București, Laura, prietena mea cea mai bună a venit la 8 dimineața la mine cu o față terifiată. Și așa a început coșmarul.

  Ea mi-a arătat că primise de la “MINE”, pe Facebook, o cerere de prietenie. Când a dat accept pe pagină apăreau zeci de poze cu mine dezbrăcată și multe filmulețe în care făceam sex cu un bărbat cu chip blurat.

 Am avut un șoc! Mi-a spus că toată lumea din grupul de la facultate a primit. Și mama, și tata, și toți cei dragi mie primiseră invitația și văzuseră pozele. Am crezut că mor pe loc. Oare Cosmin primise? Am încercat să îl sun, dar nu mi-a răspuns.

         În prima zi nu m-am putut uita la poze și la filmulețe. Aș fi vrut să mă evapor, să dispar. Radu se ținuse de cuvânt. Eram “curva” facultății și a lumii!

Peste câteva zile am luat filmulețele la vizionat și am avut al doilea șoc! Pozele și filmulețele erau cele pe care i le trimisesem lui Cosmin de Crăciun și alte filmulețe cu mine și Cosmin blurat. În plus, aveam și un cont pe PORNHUB tot cu numele meu real și filmulețe aferente.

         Când am fost de acord să mă filmeze bărbatul din viața mea, mi s-a părut sexy, intim. Acum, lumea se năruia în jurul meu. Am fost sigură de două lucruri. Primul, că Radu mi-a spart telefonul și mi-a luat pozele și filmele, doar se ocupa cu IT, al doilea, că îl voi pierde pe Cosmin.

În schimb, Cosmin nu mai răspundea la telefon. În vâltoarea evenimentelor m-am bucurat într-un fel. A treia zi a răspuns și am încasat un alt șoc. Cosmin mi-a spus că Radu are dreptate, că sunt o curvă și că el a fost cel care i-a dat filmulețele cu noi. Mi-a spus ca și eu, ca și fosta lui iubită suntem niște panarame și că lumea trebuie să știe asta.

ÎNTREBARE: Să merg la Poliție și să fac plângere penală, pe numele lui Radu și a lui Cosmin, pentru infracțiunea de fals informatic și folosirea numelui meu fără acord Și deschiderea conturilor false pe Facebook și Pornhub?”

        Blonda de la Drept îi răspunde Mariei, fata care a fost postată goală pe net

Dragă Maria,

Și alte persoane au trecut prin ceea ce treci tu și nicio faptă de acest fel nu ar trebui să rămână nepedepsită. Avocații de la Gherghina Law au făcut lumină în multe situații similare, iar acest tip de agresori au plătit pentru faptele lor.

         De altfel, legat de povestea ta Curtea de Apel Brașov a dispus sesizarea ÎCCJ în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

         Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic prevăzută de art. 325 Cod Penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

         Deși practica nu este unitară, fără a efectua o analiză aprofundată, uzurparea identității unei alte persoane în mediul virtual face parte din conceptul de “furt de identitate”. În opinia mea, chiar în lipsa unui text de incriminare autonom, această uzurpare de identitate poate intra sub incidența falsului informatic (art. 325 C. pen.). Totuși, trebuie făcută distincția între un cont (profil) fals și unul fictiv. Astfel, doar în cazul contului (profilului) fals putem discuta despre o uzurpare de identitate. Uzurparea de identitate sub forma creării unui cont (profil) fals prezintă relevanță din perspectiva falsului informatic deoarece evidențiază o contrafacere a manifestării de voință a unei persoane, prin intermediul unei introduceri de date informatice (a datelor și a elementelor de identificare ale respectivei persoane);

         Pentru instanță însă, folosirea numelui unei alte persoane, pentru deschiderea unui cont în rețeaua Facebook sau Pornhub nu are ca rezultate date necorespunzătoare adevărului și deci, o astfel de acțiune nu îndeplinește această cerință esențială pentru existența infracțiunii de fals informatic.

         Evident, deschiderea și folosirea unui cont pe o astfel de rețea publică, utilizând numele altei persoane, poate să realizeze conținutul altor infracțiuni. Asta în măsura în care sunt întrunite elementele constitutive ale acesteia, spre exemplu înșelăciune, însă, în opinia Curții, nu sunt realizate condițiile de tipicitate ale infracțiunii de fals informatic prev. de art. 325 C.p.

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: