Înainte de a afla care sunt cauzele nefericirii, aș vrea să începem cu o scurtă definiție a fericirii, sustine Andra Zelinski, scriitoare si specialista in dezvoltare personala.

cauzele nefericirii

Fericirea este o stare de bine, de liniște, de împlinire, o stare euforică, după care tânjim toți. Psihologul Sonja Lyubomirsky spunea că ’’fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni.’’
Prin urmare, calea către fericire este cultivarea emoţiilor şi gândurilor pozitive.

Pe de altă parte, Platon spunea că fericirea este formată din cinci părţi:

  1. hotărâri bune;
  2. simţuri bune şi sănătate trupească;
  3. reuşită în ceea ce întreprinzi;
  4. reputaţie bună printre oameni;
  5. dobândirea bunurilor folositoare pentru viaţă.

Dar când apare nefericirea și de ce? Ce ne face să fim atât de nefericiți?

Publicatia noastra va prezinta azi una dintre cauzele nefericirii poate fi si frica de fericirea însăși. Am constatat că este atât de prezentă încât pur și simplu nu știm să fim, să ne bucurăm. Nu știm să fim doar acolo, în acel loc, cu acel om, cu gândul, cu cuvântul, cu sufletul. Nu știm să fim cu adevărat și să trăim cu adevărat.

Cei care nu știu să fie fericiți sunt acei oameni ale căror răni din trecut încă supurează. Sunt oameni care nu și-au dat voie să-și trăiască suferința, așa cum nu-și dau voie să trăiască fericirea. Oameni care n-au putut să-și învețe lecțiile și să trăiască dincolo de ele. Căci trăirea și îndurarea suferinței presupune tărie de caracter pe care fiecare dintre noi o dobândește în timp, trăind, greșind și învățând.

Trebuie conștientizat faptul că noi înșine suntem cauza, atât a binelui care ne face parte din viață, cât și a răului. Prin urmare, principalele cauze ale nefericirii de care consider că suntem in proporție de 100% responsabili, sunt următoarele:

Cauzele nefericirii. Lipsa recunoștinței

Recunoștința are un impact puternic atât asupra prezentului, cât și asupra viitorului. Lipsa ei aduce nefericire si, in cazul nostru, reprezinta una dintre principalele cauze ale nefericirii si nemultumirii, pe când practicarea ei în fiecare zi aduce liniște, bucurie și permite lucrurilor bune să-ți intre în viață. Încetează să te concentrezi atât de mult pe ce-ți lipsește și bucură-te de ceea ce ai, căci celelalte îți vor veni necontenit la momentul potrivit.

Numai în prezent nu. Concentrarea prea mare asupra regretelor trecutului și asupra necunoscutelor viitorului îți blochează viața, șansele, bucuriile din prezent. Gândurile negative legate de greșelile pe care le-ai făcut în trecut îți blochează energia și te țin încătușat/ ă în prezent. Iartă, acceptă și mergi mai departe. Greșind creștem. Nici pentru viitor nu trebuie să te îngrijorezi. Viitorul reprezintă ceea ce faci acum pentru tine. Este rodul muncii, trăirii din prezent. Totul se rezumă la acum!

Cauzele nefericirii. Blocajul în zona de confort

Este confortabilă, știu, doar că nimic nu crește acolo. Viața este despre visuri, despre atingerea obiectivelor, despre trăire și dezvoltare constantă. Viața înseamnă să muncești și să crești, iar amânarea acestor lucruri îți va aduce numai neîmpliniri și regrete. Vei vrea să fii ca x, să ai ce are x, numai că x n-a preferat să se așeze confortabil și să lase viața să treacă pe lângă el. A trăit-o și a fructificat-o cum și-a dorit, iar acum roadele vă sunt diferite. Unul e fericit, altul veșnic nemulțumit.

Felul în care vorbim cu noi, cum ne înțelegem, imaginea pe care o avem despre noi – toate acestea sunt componente esențiale ale fericirii noastre. Critica constantă aduce nemulțumire față de sine, nemulțumire față de ceilalți, nemulțumire față de orice. Fii blând/ ă cu tine, acceptă-ți greșelile, învață din ele și continuă să trăiești în pofida lor. Practică același lucru și cu cei din jur. Nu ne-am născut judecători, prin urmare critica noastră la adresa lor este inutilă.

Cauzele nefericirii. Păstrarea ranchiunii pe termen lung

Emoțiile negative sunt în general poveri inutile care ne îngreunează sufletele. Sunt si ele cauze ale nefericirii. Păstrarea lor pe termen lung nu face decât să blocheze energiile bune și să mențină starea de nefericire.

Nu-i niciodată bună. Pe lângă faptul că aduce cu ea frustrări, te face să te afunzi în mediocritate și să-ți irosești potențialul. Diversifică-ți viața pe cât de mult posibil: începe diminețile altfel în fiecare zi, mergi pe alte străzi, documentează-te despre diverse lucruri, specializează-te în mai multe domenii. Poate faci dintr-o pasiune o afacere. Posibilități sunt multe.

Nefericirea este rezultatul modului în care alegem să trăim, ce se manifestă printr-o permanentă nemulțumire, prin stări de angoasă care se produc mai întâi în interior și pe care apoi le exteriorizăm, lăsându-le să ne afecteze calitatea vieții.

Lasă un comentariu

Privacy Preferences
Politica de confidențialitate
Societatea prelucreaza o serie de date cu caracter personal ale Utilizatorilor (fie ca sunt sau nu inregistrati) atunci cand utilizeaza Site-ul si/sau orice Serviciu oferit de Doinita Oancea.ro (spre exemplu cand cumparati un abonament sau participati la concursurile si/sau campaniile noastre).

Aceasta politica de confidentialitate („Politica”) descrie ce tipuri de date cu caracter personal sunt prelucrate, cum sunt acestea utilizate, care sunt optiunile dvs. in legatura cu aceste prelucrari, precum si modul in care Noi vom respecta drepturile pe care le aveti in calitate de persoana vizata conform legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, inclusiv Regulamentul (UE) 2016/679 („GDPR”).

INAINTE DE A UTILIZA DOINITAOANCEA.RO, SAU ORICARE DINTRE SERVICIILE NOASTRE, VA RECOMANDAM SA CITITI CU ATENTIE ACEASTA POLITICA PENTRU A INTELEGE CUM VA SUNT PRELUCRATE DATELE CU CARACTER PERSONAL.
%d blogeri au apreciat: